Naslovna / Vijesti / Društvo / Opština Pljevlja obilježiće Evropsku nedelju mobilnosti

Opština Pljevlja obilježiće Evropsku nedelju mobilnosti

Nizom planiranih aktivnosti Opština Pljevlja će ove godine, u periodu od 16. do 22. septembra obilježiti Evropsku nedelju mobilnosti pod sloganom “Walk with us”.

Aktivnosti uključuju sprovođenje trajnih mjera postavljanja urbanog mobilijara – parkinga za bicikliste i klupa za pješake u glavnoj pješačkoj zoni, kao i iscrtavanje pješačkih prelaza, postavljanje upozorenja, uključujući i sedam dana aktivnosti koje imaju za cilj promovisanje pješačenja i bicikliranja kao zdravih i za životnu sredinu prihvatljivih vidova transporta. Kao završna aktivnost planirano je organizovanje dana bez automobila, odnosno zatvaranje ulice Kralja Petra I za automobile i otvaranja za pješake i bicikliste.

Aktivnosti se sprovode u okviru poziva Zajednice opština Crne Gore, uz podršku projekata „Energetski efikasna urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Evrope – „SUMSEEC II” i Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – energetska efikasnost.

Evropska nedelja mobilnosti se obilježava u preko 2000 gradova i više od 50 država širom svijeta u periodu od 16. do 22. septembra. Opštine su mogle putem jednostavne procedure prijaviti  svoje učešće, birajući koje će sve aktivnosti realizovati u sklopu Evropske nedelje mobilnosti – održavanje sedmice aktivnosti usmjerenih na održivu mobilnost, sprovođenje jedne ili više trajnih mjera iz oblasti transporta.

Evropska nedelja mobilnosti ove godine ima fokus na bezbijedno pješačenje i vožnju bicikla, te korisnost koje ovakav vid kretanja može da ima na zdravlje, životnu sredinu i na budžet građana. Aktivan način transporta ne emituju štetne gasove, čuvaju kardio-vaskularni sistem i održavaju tijelo zdravijim.

Gradovi koji promovišu pješačenje i vožnju bicikla ispred korištenja privatnih motornih vozila, prepoznati su kao aktraktivniji, sa manje saobraćajnih gužvi i sa visokim kvalitetom života.

Što se tiče ličnog zdravlja, studije su pokazale da biciklisti u prosjeku žive dvije godine duže nego oni koji ne koriste bicikl, te da uzimaju 15% manje dana za bolovanje, dok 25 minuta bržeg hoda dnevno može da produži vaš život i do sedam godina!

Ovim putem Opština Pljevlja pozvala je sve instucije da se u sklopu svih aktivnosti priključe obilježavanju ovog događaja.

O Vanja Janjušević

Pročitajte i

U Vojsku primljen 141 vojnik po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera, u Vojsku Crne Gore primilo 141 vojnika. …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *