PODIJELI

Književnika Radovana Vujadinovića, koji je preko pet decenija prisutan u književnom životu Crne Gore i šireg prostora, ne treba posebno predstavljati. Dovoljno je pomenuti njegov obilat književni opus koji čini preko 25 djela, / romani i pripovjetke”/ i niz drugih radova od kojih su neki ušli u školske lektire i ostvarili svoju edukativnu funkciju u procesu obrazovanja brojnih generacija.

Književnoj i čitalačkoj javnosti Vujadinović je ponudio novu zbirku pripovjedaka pod nazivom “Zamka” koja se tematski u najvećoj mjeri uklapa u tematsku strukturu većine njegovih djela – istakao je recenzent knjige Milorad Joknić i dodao da su to slike o ljudskim dramama, traumama,ljudskim sudbinama, ratnim stradanjima i psihologiji čovjeka koja ga je pratila u takvom kontekstu. Knjigu čini sedam potresnih priča od kojih svaka nosi dramatičnu temu i bogatstvo leksike iz naroda koja oslikava čovjeka, junaka, stradalnika, paćenika, patriot, porodičnog miljenika, čovjeka iskrenog srca, emotivca, zaljubljenika u čari svoga zavičaja, svoje gorostasne planine, njenih vrleti i njihove hiriovite ćudi – naglasio je Joknić.

Vujadinović je usvojio Andićevu maksimu Samo ono što je zapisano osrtaje, pa je zato riješio da sačuva od zaborava sve bitne događaje i likove iz samog života koji su izvršili veliki uticaj na njegova osjećanja, pobude i ubjeđenja. Stoga se umjetnički prozni oblici koje u stvaralačkom procesu pažljivo i istrajno gradi bez reserve mogu nazvarti pripovjetkama iz života – napisao je Žarko L. Đurović takođe, recenzent knjige.

Knjiga je objavljena uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore u okviru kampanje “Živimo kulturu”. Izašla je u izdanju Narodne biblioteke “Stevan Samardžić”. Štampana je u Grafokartonu Bijelo Polje u tiražu od 300 primjeraka.

Komentariši