Naslovna / Vijesti / Društvo / Potomci italijanskih antifašista posjetili Pljevlja

Potomci italijanskih antifašista posjetili Pljevlja

Grupa italijanskih antifašista posjetila je spomenik palim borcima na Stražici, nekoliko spomenika iz drugog svjetskog rata na teritoriji opštine Pljevlja i naravno spomenik koji je prije 35 godina u čast partizanske divizije Garibaldi podignut u Mrzovićima.

Predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Pljevlja Goran Čavić naglasio je da mu je drago što već pet godina grupa antifašista iz Italije redovno posjećuje Crnu Goru i Pljevlja.

Istoričar dr Eriko Gobeti svojim sunarodnicima govorio je o idealima antifašista i italijanskim partizanima koji su se borili sa našima nakon kapitulacije Italije u Drugom svjetskom ratu.

Među posjetiocima je i Agostino de Agostini, koji je prvi put u Crnoj Gori, čij je otac bio borac u partizanskoj jedinici Garibaldi.

Praunika Đuzepea Garibaldija, italijanskog legendarnog borca za ujedinjnje Italije Anita Garibaldi prvi put je u Crnoj Gori i oduševljena je ljepotama koje je vidijela.

Prije 35 godina u znak sjećanja  na poginule borce italijansko-partizanske divizije Garibaldi, u Mrzovićima je podignut spomenik, koji je tada je otkrio predsjednik Italije Sandro  Pertini je u okviru dvodnevne posjete Jugoslaviji, doputovao u Pljevlja. On je prisustvovao  velikom narodnom zboru otkrivanju  spomenika  u  Mrzovićima, organizovanom  povodom  obeležavanja 40. godišnjice formiranja italijanske partizanske divizije „GARIBALDI“ koja  se poslije kapitulacije Italije priključila 21. decembra 1943. godine NOV-ci i borila protiv fašističkog nemačkog okupatora. Sa predsednikom Pertinijem bio je i tadašnji predsednik Predsedništva Jugoslavije drug Mika Špiljak kao i Lazar Mojsov tada Savezni sekretar za inostrane poslove, ministar za inostrane poslove Italije Đulio Andreoti, predsednik Predsedništva Crne Gore Marko Orlandić, legendarni partizanski heroj Peko Dapčević i  drugi visoki funkcioneri Crne Gore i opštine Pljevlja, presednik ing. Mihajlo Tomanović, Omer Kurpejović, Radivoje Brajović…kao i preživjeli borci divizije Garibaldi.

O Milo Džaković

Pročitajte i

Održano predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”

Danas  je održano  predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”, projekat je finansiran …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *