Naslovna / Vijesti / Društvo / Počela rekultivacija deponije Maljevac

Počela rekultivacija deponije Maljevac

EPCG je, izmedju ostalog, iz tih razloga ušla u projekat fazne rekultivacije deponije vrijedan oko 20 miliona eura. Podsjećamo,tokom protekle godine, u revitalizaciju deponije pepela i šljake utrošeno je blizu 9 miliona eura a čitav posao biće završen do 2023. godine do kada se očekuje da bude realizovan i projekat ekološke rekonstrukcije termoelektrane “Pljevlja”.

U tom smislu, eksproprijacija zemljišta u pojasu 300 metara od deponije u zavrsnoj je fazi a skoro osam miliona eura već je izdvojeno za rješavanje imovinsko pravnih odnosa sa 68 porodica čija su imanja u neposrednoj blizini tog objekta.

Trenutno, se izvode radio koji su počeli 22. avgusta a koji podrazumijevaju skidanje gornjeg humusnog sloja i uklanjanje rastinja i šiblja sa same lokacije i pristupnog puta. U okviru fazng rada odradiće se rekultivacija druge, prve i na kraju treće kasete, kao i izmještanje Paleškog potoka.

EPCG je dobila Građevinsku dozvolu a Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, krajem jula ove godine, potpisala je  Ugovor vrijedan oko četiri miliona eura i trebalo bi da, sredinom septembra, počne realizaciju ugovorenog posla na rekultivaciji kasete II sa konzorcijumom koji je dobio ovaj posao.

Rekultivacijom deponije dobiće se zeleni pojas na kojem će biti zasadjeno odgovarajuće rastinje i drveće čime će Pljevlja dobiti još jedan uredjen parkovski prostor, saopštili su iz Elektroprivrede Crne Gore.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

CAZAS: Godišnje 1.400 abortusa, većina namjernih

Povodom 26. septembra Svjetskog dana kontracepcije, iz CAZAS-a je saopšteno da se u Crnoj Gori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *