Naslovna / Vijesti / Društvo / Poslednji podaci pokazuju da MMR vakcinu nije primilo 8.000 djece

Poslednji podaci pokazuju da MMR vakcinu nije primilo 8.000 djece

Poslednji podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da 8.000 mališana uzrasta od tri do pet godina na teritoriji naše države nije primilo MMR vakcinu.

Prema poslednjih podacima Instituta za javno zdravlje 8.000 mališana nije primilo MMR vakcinu. Roditelji svakog trećeg djeteta uzrasta od tri godine i više  odbijaju da djete vakcinišu MMR vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, zbog toga što nemaju povjerenja u tu vrstu imunološkog lijeka, iako iz zdravstvenih institucija upozoravaju da to može dovesti do pojave opasnih malih boginja.

I je dalje je veliki broj djece rođene 2016. godine, oko 30 odsto koje nije primilo MMR vakcinu.

Direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić istakao je za Dan da svako treće dijete rođeno 2016. godine nije vakcinisano, dok je za mališane starije godinu i dvije obuhvat 85 i 90,3 odsto.

Kavarić objašnjava da je zabilježen veći odziv za vakcinaciju djece rođene 2014. i 2015. godine.

“Da bi sva djeca bila zaštićena trebalo bi da bude vakcinisano više od 95 odsto dječje populacije. MMR se daje nakon navršene prve godine života i pred upis u osnovnu školu. Pedijatri Domova zdravlja svakodnevno odgovaraju na pitanja roditelja i otklanjaju strah, nedoumice i neznanje, naglašavajući im da je vakcinacija najbolji i najefikasniji vid zaštite zdravlja”, rekao je Kavarić.

Kako kaže, pedijatri, kao i ostali ljekari i zdravstveni radnici, vakcinišući svoju djecu i unučad daju pozitivan primjer roditeljima da treba vakcinisati dijete.

Iz Instituta za javno zdravlje nedavno je saopšteno da je Crna Gora bila gotovo jedina država u regionu koja je zbog velikog broja vakcinisane djece, i preko 95 odsto u određenim godištima, bila pošteđena obolijevanja od zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

CAZAS: Godišnje 1.400 abortusa, većina namjernih

Povodom 26. septembra Svjetskog dana kontracepcije, iz CAZAS-a je saopšteno da se u Crnoj Gori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *