Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Državnu službu dobrovoljno napušta 1.752 zaposlena

Državnu službu dobrovoljno napušta 1.752 zaposlena

Starješine organa će o zahtjevu zainteresovanog zaposlenog za sporazumni raskid radnog odnose odlučiti do 30. septembra 2019. godine.

Na javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine ukupno se prijavilo 1.752 zaposlena, i to 1.430 na centralnom nivou, a 322 na lokalnom nivou, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Starješine organa će o zahtjevu zainteresovanog zaposlenog za sporazumni raskid radnog odnose odlučiti do 30. septembra 2019. godine.

U skladu sa Odlukom o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, sredstva za isplatu otpremnine zaposlenih isplaćuju se iz sredstava organa, odnosno institucije koja je dio javnog sektora, precizirali su i dodali da se sredstva za isplatu otpremnine obezbjeđuju iz sredstava državnog organa, organa državne uprave, suda, državnog tužilaštva, fonda ili drugog organa osnovanog u skladu sa zakonom, kao i drugog organa osnovanog u skladu sa zakonom koji se finansira iz državnog budžeta ili ustanove čiji je osnivač država, ali i iz sredstava koje Ministarstvo finansija opredijelilo u Budžetu za 2019. godinu za ovu namjenu u iznosu od 2.7 miliona eura.

Ova sredstva su jednim dijelom obezbijeđena iz Sektorske budžetske podrške koja su opredijeljena Crnoj Gori od strane Evropske komisije za reformu javne uprave.

Iz Ministarstva podsjećaju da svi zainteresovani mogu da podnesu zahtjev tokom trajanja važenja Odluke o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, odnosno do 31. decembra 2020. godine, nezavisno od objavljivanja javnog poziva. Takođe, na osnovu procjene zainteresovanosti zaposlenih i raspoloživosti finansijskih sredstava, organ ili institucija može raspisati novi javni poziv tokom trajanja važenja navedene odluke.

“Sporazumni raskid radnog odnosa se realizuje u okviru Plana optimizacije javne uprave 2018-2020. Cilj optimizacije je da se pruži podrška uspostavljanju administracije koja na kvalitetniji način odgovara na potrebe građana i privatnog sektora uz istovremeno rasterećivanje državnog i opštinskih budžeta”, zaključuju iz Ministarstva javne uprave.

O Ana Dragaš

Pročitajte i

EPCG: Cijena struje zavisiće od dešavanja na berzi

Koeficijent zaduženosti EPCG na 30. jun iznosi 0,11. Može se zaključiti da je stepen zaduženosti …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *