Naslovna / Vijesti / Ekonomija / U Pljevljima značajan pad stope nezaposlenosti

U Pljevljima značajan pad stope nezaposlenosti

Od početka godine stopa smanjena za skoro četiri procenta. Na sezonskim poslovima radilo 509 lica u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti, građevinarstvu, trgovini.

U pljevaljskoj opštini zabilježen je značajn pad nezaposlenosti. Od početka godine stopa nezaposlenosti smanjena je za skoro četiri procenta. Stopa, po podacima od 24. septembra, iznosi 15,38 odsto, dok je početkom godine bila 19,73 odsto.

Iskazano nominalno, registrovani broj nezaposlenih u januaru je bio 2.283, a trenutno je na evidenciji 1.780 lica koja aktivno traže zaposlenje, odnosno 503 lica manje u odnosu na početak godine.

Ovakvi trendovi rezultat su ne samo redovnog zapošljavanja izraženog kroz činjenicu da su poslodavci sa područja optštine Pljevlja, u ovoj godini, prijavili 304 oglasa za 476 slobodnih radnih mjesta, već i primjene raznovrsnih mjera aktivne politike zapošljavanja.

Načelnik područne jedinice za Pljevlja i Žabljak Sabit Ćirlija ističe da aktivnosti koje preduzima Zavod za zapošljavanje Crne Gore na organizaciji i realizaciji aktivnih mjera zapošljavanja stvaraju preduslove za brže i produktivnije zapošljavanje, kao i usklađivanje samih procesa ponude i potražnje radne snage. Kroz sezonsko zapošljavanje uključeno je 509 lica koja su radni angažman ostvarili na turističko-ugostiteljskim, građevinskim, kao i u oblastima trgovine, kako u Pljevljima, tako i širom Crne Gore.

Tokom ove godine Biro rada Pljevlja je organozovao obuke za deficitarna zanimanja, kao što su varioci, rukovaoci bagerom, rukovaoci utovarivačem, kuvari, vozači „C“ i „E“ kategorije, kako i kurseve stranih jezika.

“Na ovaj način omogućeno je nezaposlenim licima da brže dođu do radnog mjesta, a kroz programe javnih radova, grant šema za zapošljavanje lica sa invaliditetom stvarali su se uslovi za zapošljavanje teže zapošljivih lica, odnosno lica koja imaju evidentne prepreke u zapošljavanju. Inače, jedan od najvećih izazova u narednom periodu biće stvaranje mogućnosti za zapošljavanje ovih lica”, naglašava Ćirlija.

On najavljuje da će Zavod do kraja godine nastaviti aktivnosti narealizaciji aktivnih mjera zapošljavanja, i to kroz programe osposobljavanja za samostalan rad, gdje će kod 12 poslodavaca u opštini Pljevlja biti uključeno 27 lica, a kroz program osposobljavanja za rad kod poslodavca, kod 10 izvođača, biće uključeno 16 lica sa evidencije nezaposlenih.

Radni odnos za ova lica će trajati do šest mjeseci, uz očekivanje da će određeni broj i nakon završetka programa dobiti trajni angažman.

“Kada je riječ o starosnoj strukturi nezaposlenih bitno je istaći da učešće žena iznosi 56,96 odsto, a učešće nezaposlenih starijih od 50 godina je 40,22 odsto. Pored toga, od ukupnog broja nezaposlenih njih 36,12 odsto su lica sa invaliditetom”, kaže Ćirlija, dodajući da su ovo činjenice koje imamo u vidu prilikom kreiranja programa zapošljavanja.

Kada je riječ o kvalifikacionoj strukturi, prema evidenciji pljevaljskog Biroa rada, učešće lica sa trećim i četvrtim stepenom iznosi 58,20 odsto, dok je učešće lica sa visokom stručnom spremom, u odnosu na ukupan broj nezaposlenih 10 odsto.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Za projekat 1000 plus se prijavilo pet banaka, poziv za građane u oktobru

Pet komercijalnih banaka prijavilo se na osnovu javnog poziva u okviru četvrte faze projekta „1000 …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *