Naslovna / Vijesti / Društvo / Saopštenje za javnost radnika DOO “Grijanje” Pljevlja – Grijanje ne počinje zbog jednog čovjeka, a ne zbog pet radnika

Saopštenje za javnost radnika DOO “Grijanje” Pljevlja – Grijanje ne počinje zbog jednog čovjeka, a ne zbog pet radnika

Uvaženi sugrađani,

Prije svega želimo da Vas informišemo da smo, vjerovatno kao i Vi, zatečeni izjavom predsjednika Opštine gospodina Igora Golubovića, koja je objavljena na portalu pljevaljskih novina 07.10.2019. godine. Nakon obećavajućih razgovora koji su vođeni u ljudskom tonu, nismo ni slutili da se situacija može odvijati u ovom smjeru. Umjesto obećanih plata i prava na rad, predsjednik nam sprema sankcije u vidu novčane kazne ili prestanka radnog odnosa, što je, kako kaže, predviđeno Zakonom.

Stekli su se uslovi za početak grejne sezone – reče gradonačelnik. U cilju jasnog informisanja javnosti pođimo redom, pa neka javnost prosudi da li su se stekli uslovi ili ne.

U cilju iznalaženja rješenja i rješavanja svojih egzistencijalnih pitanja, bili smo krajnje popustljivi u želji da dođe do kakvog–takvog kompromisa. Odnos rukovodstva, tj. poslovođe prema zaposlenim je krajnje neprihvatljiv za radnike i ostajemo do kraja jedinstveni u svojoj tezi da se u takvim okolnostima i uslovima ne može normalno funkcionisati i raditi.

Gradonačelnik je u pravu kada kaže da su poremećeni međuljudski odnosi, ali niko ništa ne preduzima kako bi se to prevazišlo. Radnici su više puta postavljali pitanje šta se dešava po pitanju prijave prema poslovođi M.P. protiv koga je podnijeta prijava zbog sumnje da je otuđio oko deset tona uglja, ali osim paušalnog odgovora da tužilaštvo radi svoj posao, ništa drugo nismo dobili. Izgleda da je to neka tabu tema za koju se niko ne smije interesovati.

Navodimo da to nije jedini problem koji imamo sa poslovođom sa kojim, uzgred budi rečeno, niko od radnika i ne priča. Radnici više nisu u stanju da trpe mobing od strane poslovođe, brojna maltretiranja, a ako bude bilo potrebe javno ćemo iznijeti šta su pojedini radnici trpjeli, ali ćemo pokušati da poštedimo pljevaljsku javnost takvih gadosti. Mi ne tražimo njegov odlazak iz firme, već samo smjenu sa radnog mjesta poslovođe, što je i presudan uslov za postizanje dogovora i normalizaciju međuljudskih odnosa u firmi.

To je bio i naš zahtjev na posljednjem Zboru radnika koji smo dostavili Opštini, što činimo i ovom prilikom, kako bismo na transparentan način informisali javnost. Naš drugi uslov bio je isplata zaostalih zarada do početka grejne sezone. Od zaostalih jedanaest, nama su isplaćene svega dvije zarade, tako da ni taj naš uslov nije ispoštovan.

U dogovoru sa Opštinom obećana nam je isplata tekućih zarada na mjesečnom nivou i isplata zaostalih zarada kojom će rukovoditi menadžment firme, ali o tome nismo dobili bilo kakve pismene garancije, tako da ni taj naš uslov nije ispoštovan.

Gradonačelnik kaže da ne može osam ložača da „drži u šaci“ tri hiljade građana. Istine radi, uvaženi gradonačelniče, grejna sezone ne počinje zbog jednog čovjeka, a ne kako ste naveli zbog pet radnika. Vjerovatno ste opet krivo informisani od strane svojih najbližih saradnika i uvjeravamo Vas da su svi od ukupno četrnaest radnika u proizvodnji jedinstveni i složni u svojim namjerama i zahtjevima, kao i ogromna većina radnika iz uprave.

Uvaženi građani, radi se o klasičnoj manipulaciji i zloj namjeri. Uvjeravamo Vas da niko od nas vas ne „drži u šaci“ kako gradonačelnik reče, niti to možemo, ali ovo je jedini način da pokušamo ostvariti svoja prava i dobiti zarađene plate. Sam gradonačelnik nam je rekao da je sve vrijeme bio dezinformisan, kako od svojih bliskih saradnika, tako i od menadžmenta preduzeća i sam nam obećao svaku pomoć rekavši da su nam vrata uvijek otvorena. Izgleda da je to slučaj samo kada izlazimo iz kabineta predsjednika Opštine.

Ovakve izjave možda i najbolje idu u prilog činjenici zašto Podgorica ima više zaposlenih nego osamnaest drugih opština u Crnoj Gori. Polako, ali sigurno, predsjednik Opštine nas usmjerava ulicom PV – PG, jednosmjernom. Možda je i u pravu.

Na kraju da se vratimo na početak, na predložene sankciju u vidu novčane kazne. Kako mislite da nas novčano kaznite, tj. kako mislite da Vam to platimo kad su nam ove dvije plate koje ste nam dali, kao da smo izmolili milostinju, pošle na dugove i zaostale neplaćene račune? Kao da ste nam ih dali iz svog džepa! I mi imamo svoje porodice, djecu koju smo morali spremiti u školu, a i za to su se mnogi od nas morali opet zadužiti.

Da li to dopire do Vaše savjesti gospodine gradonačelniče? Što se tiče prestanka radnog odnosa, u redu. Štampajte rješenja kao što ste i zaprijetili, ali nam prvo isplatite svaku zaostalu zaradu i povežite radni staž. I vuk sit i ovce na broju, što bi rekao naš narod. Nemamo ništa protiv. Takođe, kako bismo Vas poštedjeli duplog posla, možete odmah odštampati rješenja za dvadesetak radnika.

Još samo jedno. Radnici DOO „Grijanja“ će ostati jedinstveni i nepokolebljivi u svojim stavovima. Nema potrebe da nam šaljete prijetnje, niti se mi Vas bojimo. To što Vas poštujemo nikako ne znači da Vas se bojimo, jer poštovanje drugih ljudi je civilizacijska tekovina, a Vi ste trenutno na poziciji predsjednika Opštine, koja je kao i svaka druga vlast prolazna.

Ako već morate da nam zaprijetite, zamolili bismo Vas da to uradite lično, a ne nikako putem posrednika.
Svim građanima se izvinjavamo ako im pričinjavamo bilo kakvu neprijatnost, ali nam zaista to nije namjera kako reče gradonačlnik koji Vas dezinformiše kao i njega njegovi bliski saradnici.

Radnici DOO „Grijanje“

Uz saopštenje priložen i Zapisnik sa ranije održanog sastanka sa predstavnicima osnivača.

Zbor radnika
D.O.O. “Grijanje” Pljevlja

ZAPISNIK

Sa trećeg zbora radnika D.O.O. „Grijanje“ Pljevlja, održanog dana 18.09.2019 godine sa početkom u 15h u sali S.O. Pljevlja.
Zboru prisustvovali: radnici D.O.O. “Grijanje” Pljevlja, Predsjednik Odbora direktora g-din Dragoljub Mazalica, Sekretar Sekretarijata za stambeno komunalne poslove, saobraćaja i vode, g-din Zoran Čolović g-din i Vule Macanović, opštinski službenik.

Za zbor predložen je sledeći :
D N E V N I R E D

 1. Upoznavanje zaposlenih sa ishodom sastanka sa Podpredsjednikom opštine Pljevlja.
 2. Postupanje po zaključcima sa prethodnog zbora radnika.
 3. Stupanje u štrajk.
 4. Razno.
                   I 

Prisutni su na zboru detaljnije upoznati sa ishodom sastanka sa Podpredsjednikom opštine g-dinom Mervanom Avdovićem i nadležnim opštinskim predstavnicima,održan dana 13.09.2019 godine. Istaknuta je činjenica da su radnici odmah nakon razgovora sa pomenutim, dobili jednu od 11 zaostalih plata i to za oktobar 2018.godine, kao i obećanje da će zaposleni dobiti još jednu do kraja naredne sedmice. Što se tiče dinamike isplate ostalih zarađenih plata, ona na sastanku sa Osnivačem nije dobijena. Razmatrana je ponuda osnivača vezana za izgradnju novih toplovodnih linija i ohrabrujuće je što će ako sve bude po planu prihod “Grijanja” biti znatno uvećan, što bi uticalo i na bržu isplatu preostalih zarada, o detaljima tendera rukovodstvo preduzeća biće naknadno informisano. Takođe problem oko rukovodstva u kotlarnici biće razmotren u skorije vrijeme i bićemo blagovremeno upoznati sa tim, tvrde predstavnici.

                  II

Pošto je dijelom postignut dogovor sa osnivačem, a u vezi sa donešenim zaključcima sa prethodnog zbora, radnici očekuju da će obećano biti i ispunjeno. Jasno je da isplata jedne dugo očekivane zarade radnicima ujedno i njihovim porodicama ne čini veliku prekretnicu u rješenju zaostalog problema, isplata druge obećane zarade očekuje se do 20.09.2019.godine. Predstavnici osnivača mišljenja su da- za usluge koje mi isporučujemo njima, sada su izražene uvećanim računima za grijanje zbog povećanja obima grejne površine Doma kulture, dobijaćemo redovnu isplatu za tekuće račune u iznosu od oko 15.000 Eura, što je dovoljno za isplatu jedne neto zarade u budućem periodu. Takođe, ističu da dinamika isplate ne zavisi od osnivača već isključivo od menadžmenta preduzeća, te da oni nemaju ekonomski nadzor firme i da rukovodstvo preduzeća treba da iz svojih mogućih prihoda izvrši isplatu tražene druge mjesečne zarade. Upoznali su radnike da osnivač oslobađa preduzeće obaveze za plaćanje uglja za predstojeću grejnu sezonu, te da plaćanje uglja kao obavezu preuzima na sebe, kao i da se ulažu svi pravni i mogući napori izvan kojih se ne može ići, a sve u cilju opstanka Društva- tvrde predstavnici osnivača. Predsjednik Odbora direktora DOO “Grijanje” istakao je da će problem u vezi sa poslovođom kotlarnice biti razmotren i uvršten u tačku dnevnog reda na zakazanoj sjednici.
Donešeni su sljedeći zaključci:
-Da se ubuduće vrši isplata zarade na mjesečnom nivou.
-Za isplatu druge zaostale zarade kao i dinamiku da se rukovodstvo u koordinaciji sa Osnivačem, i u pregovorima sa Poreskom upravom preduzmu sve aktivnosti oko isplate poreza i doprinosa, kako bi se vršila isplata dvije zaostale zarade na mjesečnom nivou.

 • Da menadžment treba da sarađuje sa zaposlenima, i informiše ih o svim aktivnostima, jer su i oni dio kolektiva, i neko ko privrjeđuje poslovanju Društva.
  -Da se druga redovna mjesečna isplata vrši u neto iznosu (ako već ne može u bruto), kako bi se stigle zaostale plate, kako to rade i ostala Društva kojima je Opština osnivač, jer su radnici u velikim problemima, i potreban im je novac kako bi izmirili kašnjenja u isplati dažbina, kao i prema bankama zazaostale rate kredita .
  -Radnici kotlarnice neće raditi ovu grejnu sezonu ukoliko se ne smijeni njihov poslovođa,jednoglasno je odlučeno.

III

U okviru treće tačke dnevnog reda rečeno je da ukoliko u predstojećem periodu budu vidna odstupanja osnivača i preduzeća u pogledu isplate zarada, to bi za nas bio povod za štrajk.

                   IV

Zaposleni podnose inicijativu Odboru Direktora za tačku dnevnog reda:
Rešavanje statusa trenutnog poslovođe i postavljanje novog. U suprotnom, zbog višegodišnjeg mobinga, kao i ćutanje menađzmenta Društva, zaposleni neće krenuti u novu grejnu sezonu.

Sa ovom tačkom dnevnog reda zbor je završen.

O RTPV

Pročitajte i

Predstavljen Nacrt strateškog plana razvoja opštine Pljevlja

Danas je predstavljen Nacrt strateškog plana razvoja opštine Pljevlja  od 2021 do 2021 godine. Menedžerka …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *