Naslovna / Vijesti / Društvo / Zbog kršenja zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda u Crnoj Gori naplaćeno 15.000 eura

Zbog kršenja zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda u Crnoj Gori naplaćeno 15.000 eura

Od stupanja na snagu novog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda 14. avgusta, kojim se strogo zabranjuje pušenje u zatvorenom, naplaćeno je 15220 eura kazni. Kako je CDM-u saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove od 1. januara do 13. avgusta, po osnovu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda turistička inspekcija, kontrolišući ugostiteljske objekte, izdala je 271 prekršajni nalog u iznosu od 89100 eura. Nakon stupanja na snagu novog zakona , odnosno u periodu od 14. avgusta do 1. oktobra, izdato je 58 prekršajnih naloga u iznosu od 15200 eura ističu iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iako je bilo dosta pritužbi na ovaj Zakon, primjetno je da se dosta vodi računa o upotrebi duvanskih proizvoda posebno u ugostiteljskim objektima pa ljetnje terase i dalje rade iako je već deseti mjesec u godini.

Usvajanjem novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda prestaće da važi Zakon o taksama i više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu. Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora.

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće. Uvažen je zahtjev Privredne komore i priređivača igara na sreću koji su izuzetak, a kazina su izrazila spremnost da pored specifičnih ventilacionih aparata i prečišćivača vazduha plaćaju i takse u iznosu koji odredi Vlada.

O Alen Džakić

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *