Naslovna / Vijesti / Društvo / Mentorska podrška – garancija za uspjeh romskih srednjoškolaca

Mentorska podrška – garancija za uspjeh romskih srednjoškolaca

NVO „Mladi Romi“ drugu godinu zaredom sprovodi projekat „Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada“, koji ima za cilj pružanje podrške svim romskim i egipćanskim učenicima u Crnoj Gori koji redovno pohađaju srednju školu.

U sklopu ovog projekta realizuje se program mentorstva za učenike kojima se ovim putem pruža dodatna pomoć i podrška u praćenju redovnosti pohađanja nastave, školskog uspjeha i socijalizacije u školi.

Ovaj program obuhvata sve škole u Crnoj Gori u kojima ima učenika iz ove populacije koji su redovni učenici srednjih škola.

U toku prethodne školske godine ovim programom su obuhvaćene 22 škole u Crnoj Gori, u kojima je angažovano ukupno 37 profesora/mentora, koji su pratili školske performanse učenika do kraja školske 2018/2019 godine.

Kao rezultat projektnih aktivnosti, od obuhvaćenih 108 učenika (57 dječaka i 51 djevojčica), 102 učenika su uspješno završili razred, a od tog broja 20 njih je završilo srednju školu. Od pomenutih 20 učenika koji su završili srednju školu, jedanaestoro se zaposlilo, dok dvoje učenika čeka upis na fakultet po afirmativnoj akciji.

Prema analizama NVO “Mladi Romi” sa početka školske 2019/2020, ove školske godine je u srednjim školama 30% više učenike RE populacije u odnosu na prethodnu godinu.

Trenutno je aktuelan konkurs za prijave zainteresovanih profesora koji bi pružali mentorsku podršku učenicima za školsku 2019/2020 godinu. Trajanje poziva je do 10. oktobra 2019. do 16h.

Program mentorstva se realizuje u okviru regionalnog projekta Povećane mogućnosti obrazovanja za romske učenike i mlade Rome na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, koji finansira Evropska unija, a sprovodi se posredstvom Romskog obrazovnog fonda (REF). NVO “Mladi Romi” je nacionalna partner organizacija za Crnu Goru.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Predstavljen Nacrt strateškog plana razvoja opštine Pljevlja

Danas je predstavljen Nacrt strateškog plana razvoja opštine Pljevlja  od 2021 do 2021 godine. Menedžerka …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *