Naslovna / Vijesti / Društvo / Od početka godine podnešeno 46 krivičnih prijava za bespravnu sječu

Od početka godine podnešeno 46 krivičnih prijava za bespravnu sječu

Jesenja sadnja u okviru akcije pošumljavanja “Po jedna sadnica za svakog stanovnika Crne Gore” započela je polovinom septembra u Plavu, nakon čega je obuhvatila sve područne jedinice Uprave za šume u Crnoj Gori.

“Najintezivniji radovi se izvode u područnim jedinicama Pljevlja, Nikšić, Bijelo Polje, Mojkovac i Berane. Do polovine oktobra zasađeno je 320.000 sadnica, na površini od 154,6 hektara”, kažu u Ministarstvu.

Dodaju da su na nivou svih područnih jedinica formirane komisije koje obavljaju kontrolu kvaliteta i dinamike aktivnosti prilikom pošumljavanja, a sve radove na kraju obići će centralna komisija Uprave.

“Od početka aprila, Koordinacioni tim je održao devet sjednica, i to na terenu, u područnim jedinicama gdje su šume posebno ugrožene bespravnim aktivnostima. Ove sedmice, sjednica je održana u Kolašinu, u područnoj jedinici koja je najviše ugožena bespravnim sječama. Na sastanku su sumirani dosadašnji rezultati”, navode u resoru poljoprivrede.

Od početka godine podnešeno je 46 krivičnih prijava za bespravnu sječu na poznata lica, što je značajno unapređenje u odnosu na prethodni period kada su prijave bile uglavnom na NN lica.

“Za privatne šume podnijeto je osam prekršajnih prijava za bespravnu sječu drvne mase od oko 154 kubika.

Podnijete su četiri krivične prijave protiv službenika Uprave za šume zaduženih za čuvanje šuma. Podnešena je i jedna prekršajna prijave za uzurpaciju državne movine”, naglasili su u Ministarstvu.

Šumarska inspekcija je tokom avgusta i septembra izvršila 291 kontrolu preduzeća u toj oblasti i izrekla kazne u ukupnom iznosu od oko 22,7 hiljada eura. Podnijete su i tri krivične prijave.

Pored redovnih aktivnosti, šumarska inspekcija od oktobra, zbog pojačanog prometa ogrijeva, pojačano kontroliše i promet drvnih sortimenata, zajedno sa Upravom policije i Upravom za šume, navodi se između ostalog u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

O Milo Džaković

Pročitajte i

Digitalni udžbenici od 1. oktobra

Dopuna štampanih izdanja digitalnim udžbenicima, koji će od 1. oktobra biti dostupni svim prvacima, doprinijeće …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *