Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Za 14 radnika pljevaljske lokalne uprave obezbjeđene otpremnine za sporazumni raskid radnog odnosa

Za 14 radnika pljevaljske lokalne uprave obezbjeđene otpremnine za sporazumni raskid radnog odnosa

U pljevlajskoj lokalnoj upravi 30 lica dobilo rješenje za odlazak sa radnog mjesta uz isplatu otprmenine. Do sada je isplaćemno 14 radnika koliko je bilo  predviđeno budžetom za ovu godinu. Ostatak isplata može se očekivati  usvajanjem novog budžeta kada će se  stvoriti uslovi za isplatu i ostalim radnicima koji su podnijeli zahtjev da napušte radno mjesto.

U pljevlajskoj lokalnoj upravi 30 lica podnijelo je zahtjev za sporazumni prekid radnog odnosa i dobilo rješenje za odlazak sa radnog mjesta uz isplatu otprmenine.

Prema riječima pomoćnika sekretara Sekretarijata za opštu upravu zaduženog za kadrovske poslove, Rajka Kandića za isplatu otpremimna proteklih dana potrošeno je 100 hiljada eura koliko je ove godine budžetom bilo predviđeno.

On je pojasnio da je za 14 zaposlenih izvršena isplata, dok se isplata za ostale zaposlene može očekivati  usvajanjem novog budžeta kada će se  stvoriti uslovi za isplatu i ostalim radnicima koji su podnijeli zahtjev da napušte radno mjesto.

Iznos otpremnina nije preciziran jer zavisi od više različitih faktora.

Shodno procjenama Ministarstva finansija, u slučaju ostvarenja maksimalne otpremnina na osnovu 30 ili više godina radnog staža, otpremnina bi u prosjeku iznosila 12.000 eura. Ono što je jako bitno da otpremnina sleduje državnom službeniku i namješteniku koji ima minimum šest godina radnog staža.

Zaposleni može ostvariti pravo na otpremninu u visini do 50 odsto  mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može biti veći od 15 bruto zarada zaposlenog. Pri čemu se kao iznos bruto zarade uzima prosjek posljednje tri bruto zarade zaposlenog prije ostvarivanja prava na otpremninu, prenose elektronski mediji.

Prve procjene govore da je ovakav sistem otpremnina najatraktivniji službenicima koji se nalaze pred penziionisanjem, dok je najmanje poželjan mladim namještenicima.

Kako prenose elektronski mediji pozivajući se na izvore Ministarstva javne uprave i organa koji su sproveli anketu za sporazumni raskid do sada se javilo 1.153 službenika.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Banke odobrile 3,18 milijardi eura kredita

Banke su do kraja jula odobrile 3,18 milijardi eura kredita, pokazuju podaci Centralne banke (cBcG). …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *