Naslovna / Vijesti / Društvo / Prva regionalna UPSHIFT radionica

Prva regionalna UPSHIFT radionica

Laboratorija inovacija za mlade “Kreaktivator” realizuje regionalnu radionicu u okviru zajedničkog regionalnog programa “Dijalog za budućnost: Unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

Tim povod upućen je poziv mladim koji dolaze iz Pljevalja, Herceg Novog, Nikšića, Plužina, Šavnika i Žabljaka, imaju između 16 i 24 godine da prijave svoje učešće u radionici. Učesnici se prijavljuju u timovima od dva do do tri  člana i naknadno će biti spojeni sa timovima iz druge države koji se bave srodnim problemima. Svakom timu biće dodijeljen mentor – mlada osoba, uspješna u sferi kojom se bavi, koja će im pomoći da od prepoznatog problema dođu do inovativnog rješenja, pritom prolazeći sve bitne korake koji su im potrebni za realizovanje njihovog projekta. Poslednjeg dana radionice, svaki od timova će imati priliku da rješenje do kog su došli prezentuje pred žirijem.

Žiri će odabrati pet najboljih rješenja pogodnih za realizaciju, i dodijeliti im grant u iznosu od 2.000 EUR za implementaciju.

Cilj ovog projekta su, prije svega, prekogranična saradnja i jačanje zajedništva koje će uticati na pozitivan odnos prema različitostima, na osjećaj pripadnosti zajednici, ali i najbitnije od svega, na želju mladih da doprinesu razvoju društva.

Prva radionica biće organizovana u Petrovcu od 7. do 10. novembra. Prijave se zatvaraju 27. oktobra, a iste se mogu pronaći  na sajtu www.kreaktivator.me. Bitno je napomenuti  da se ovog puta mogu prijaviti i mladi koji su već učestvovali na nekom od ranijih programa Laboratorije inovacija za mlade “Kreaktivator” .

UNICEF je 2010.godine pokrenuo globalnu mrežu laboratorija za inovacije prepoznajući da je za najbolju primjenu inovativnih rješenja potrebno duboko razumijevanje svih slojeva društva. Njen cilj je da prepozna i podrži mlade ljude i adolescente koji se suočavaju sa izazovima u lokalnoj zajednici i žele da ih riješe kroz inovativne ideje uz korišćenje dostupnih tehnologija.

“Kreaktivator” je dio šireg Programa Ujedinjenih nacija za osnaživanje mladih, pod nazivom “Kreaktivacija”, koji ima za cilj da doprinese kreiranju okruženja koje će osnažiti i motivisati mlade ljude da koriste postojeće i stvaraju nove prilike kako za lični, tako i za rast i razvoj cjelokupnog društva.

Projekat se sprovodi od strane: UNDP , UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Novih 230 slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori, u Pljevljima zabilježena četiri slučaja infekcije

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 664 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *