Naslovna / Vijesti / Društvo / Termoelektrana Pljevlja obilježava trideset sedam godina rada

Termoelektrana Pljevlja obilježava trideset sedam godina rada

Termoelektrana Pljevlja obilježava trideset sedam godina uspješnog rada i poslovanja. Narednu godinu obilježiće početak ekološke sanacije prvog bloka uz rekultivaciju postojeće deponije šljake i pepela. U ova dva vezana projekta čija realizacija će omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima biće uloženo preko 60 miliona eura.

Realizacijom ovih projekata Termoelektrana će proizvoditi električnu energiju po najvišim evropskim standardima bez rizika po životnu sredinu. Biće izgrađen i izvor toplote za grijanje grada i doniraće se  još oko tri miliona eura za izgradnju primarnog toplovoda.

Podsjećamo da su na tender za izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka termoelektrane „Pljevlja“ dostavljene tri ponude. Projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE „Pljevlja”, trebalo bi da bude realizovan do 2021. godine i omogućiće nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima (TEP-RUP) u narednih 20 do 30 godina. Rekonstukcijom će se obezbijediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom EU 2017/1442 iz 2017.godine. Projekat obuhvata, zajedno sa revitalizacijom deponije Maljevac vrijednom oko 20 miliona eura, i izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unaprijeđenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda. Uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora, obezbjediće se i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja.

Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne energije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom naše države i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj.

Termoenergetski kompleks u Pljevljima, Termoelektrana Pljevlja –  Rudnik uglja, jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od ogromnog je značaja za njegovu stabilnost. Pouzdanom radu ovog objekta odgovornim i predanim radom u velikoj mjeri doprinose zaposleni.

Za prvih devet mjeseci 2019. godine Termoelektrana je proizvela 1.004.039 MWh, što predstavlja 5, 69 odsto više od planiranog za taj period, a kupovinom RUP-a postignut je željeni sinergetski efekat.

Povodom dana termoelektrane, Klub dobrovoljnih davalaca Elektroprivrede organizuje tradicionalnu akciju dobrovoljnog doniranja krvi.

ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE

O Milivoje Irić

Pročitajte i

Predstavljen Nacrt strateškog plana razvoja opštine Pljevlja

Danas je predstavljen Nacrt strateškog plana razvoja opštine Pljevlja  od 2021 do 2021 godine. Menedžerka …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *