Naslovna / Vijesti / Društvo / Počela sa radom Radna grupa za suzbijanje zagađivanja ribolovnih voda

Počela sa radom Radna grupa za suzbijanje zagađivanja ribolovnih voda

U skladu sa odlukom Vlade da se nadležne institucije koordinisano i efikasno pozabave evidentnim problemima vezanim za zagađivanje ribolovnih voda, formirana je Radna grupa za suzbijanje zagađivanja i degradacije ribolovnh voda nastalih ispuštanjem otpadnih voda i odlaganjem različitih vrsta otpada. Radna grupa počela je sa radom, a danas je održala prvi sastanak, u prostorijama Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U sastavu radne grupe su predstavnici Ministarstva poljoprivrede(direktorata za ribarstvo i vodoprivredu), Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove), Uprave policije, Uprave za inspekcijske poslove, zatim Ministarstva održivog razvoja i turizma, Prirodno – matematičkog fakulteta, Centra za ekotoksikološka ispitivanja, Vrhovnog državnog tužilaštva, Vrhovnog suda, nevladine organizacije Green Home, Zajednice opština, Privredne komore i Saveza sportsko – ribolovnih organizacija Crne Gore.

Nakon učestalih slučajeva pomora ribe u našim rijekama, kao posljedice ispuštanja otpadnih voda, Vlada Crne Gore krajem septembra usvojila je Informaciju koju je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, a u kojoj je ocijenjeno da je stanje na vodotocima alarmantno i da se hitnoi sistemski moraju rješavati ovi problemi.

Na današnjem sastanku generalna direktorica Direktorata za ribarstvo Slavica Pavlović, koja će koordinirati Radnom grupom, kazala je dačiste i ribljim fondom bogate rijeke Crne Gore imaju posebnu vrijednost i na međunarodnom nivou, te da je zajednički zadatak da se spriječe eventualni novi slučajevi pomora riba zbog zagađivanja voda, kakve smo imali u prethodnom periodu. „Ponavljanje takvih slučajeva prijetilo bi da vodotoke, kao veoma osjetljive ekološke sisteme,ostavimo bez riba bilo kakvog života u njima. Stoga, moramo zajedno raditi intenzivnije i na kontroli potencijalnih zagađivača, ali jednako i na podizanju svijesti privrednih subjekata i građana o važnosti očuvanja vodotoka kao resursa koji nije neiscrpan i neuništiv“, kazala je Pavlović.

Radna grupa razmatrala je danas dinamiku realizacije svih zadataka koje je Vlada Crne Gore definisala kao prioritetne u rješavanju ovih problema.

U tom pravcu, upoznati su sa aktivnostima Ministarstva poljoprivrede koje je privrednicima predstavilo mogućnosti bespovratne podrške i do 60 odsto investicije u izgradnju postrojenja i uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, kroz IPARD program.

Takođe, Investiconi – razvojni fond, kreirao je posebnu kreditnu linijuza  projekte, odnosno investicije u izgradnju postrojenja i uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

Razmotrene su aktivnosti na izradi katastra zagađivača na svim ribolovnim vodama.

Radna grupa je danas započela rad na definisanju standardnih opreativnih procedura koje ćedati jasne smjernice za postupanje nedležnih inspekcija u različitim incidentnim situacijama, čime će se unaprijediti efikasnost reagovanja institucija.

Dogovoreno je da svi članovi radne grupe do narednog sastanka Ministarstvu poljoprivrede dostave konkretne aktivnosti, sa vremenskim okvirom realizacije, na osnovu kojih će biti pripremljen predlog akcionog plana za suzbijanje zagađivanja i degradacije ribolovnih voda nastalih ispuštanjem otpadnih voda i odlaganjem različitog otpada 2019-2021.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

O Milivoje Irić

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *