Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Povećanje plata zaposlenima u prosvjeti 9+3 %

Povećanje plata zaposlenima u prosvjeti 9+3 %

Predstavnici Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete usaglasili su danas predlog o povećanju zarada zaposlenima u prosvjeti, na koji će Vlada dati konačnu riječ.

Predloženo je povećanje 2020. godine 9% a 2021. godine 3 posto na već uvećanu zaradu iz 2020. godine, odnosno preko 13% kumulativno do početka 2021. Takođe, predložiće se povećanje izdvajanja Vlade za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti kroz zadrugu „Solidarno“, kako bi od naredne godine ona bila ne manja od 700 000 eura godišnje. To je zaključak razgovora na Glavnom odboru Sindikata prosvjete na čelu sa predsjednikom Zvonkom Pavićevićem i ministra prosvjete Damira Šehovića.

Dogovoreno je i da se razmotri mogućnost da se izađe u susret Sindikatu prosvjete, a u vezi sa pokrivanjem dijela troškova onih zaposlenih koji imaju povećane putne troškove, poput onih koji putuju iz grada u grad,dopunjavaju norme u izuzetno udaljenim školama i sl. Dodatno, nastaviće se sa isplaćivanjem jubilarnih nagrada prosvjetnim radnicima, i to za 2018. i 2019. godinu.

Kao što je poznato, inicijalni zahtjev Sindikata u vezi sa povećanjem zarada bio je na nivou od 10%, te je usaglašeni predlog, koji će biti upućen u Vladinu proceduru, praktično veći od tog zahtjeva. Fiskalni uticaj takvog predloga se procjenjuje na oko 13 miliona eura godišnje. To bi ujedno bilo najveće povećanje od 2007. godine i jedno od većih povećanja u Regionu. Posljednji rast zarada zaposlenima u prosvjeti bio je 2016. godine i to 5,5%.

O Ana Dragaš

Pročitajte i

Od početka godine naplaćeno 706 miliona eura poreskog duga

Od početka godine naplaćeno je više od 706 miliona eura, plan po rebalansu budžeta premašen …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *