Naslovna / Vijesti / Društvo / Kratkoročnim akcionim planom za opštinu Pljevlja precizirana su prekoračenje praga upozoravanja za sumporoksid SO2

Kratkoročnim akcionim planom za opštinu Pljevlja precizirana su prekoračenje praga upozoravanja za sumporoksid SO2

U našem gradu protekle sedmice na mjernoj stanici u Gagovića imanju dva dana izmjerena su prekoračenja koncentracije sumpor dioksida u vazduhu. U četvrtak, 24. oktobra u 14 časova koncentracija sumpor dioksida bila je 484 mikrograma po metro kubnom a sat kasnije čak 705. U nedelju, 27 oktobra u 12 sati izmjerena je koncentracija sumpor dioksi 357 mikrograma po metro kubnom a u 13 sati 503. Granične satne vrijednosti su 350, a srednje dnevne 125 mikrograma po metro kubnom.

U  Kratkoročnom akcionom  planu za Opštinu Pljevlja u slučaju prekoračenja ili rizika od prekoračenja praga upozoravanja za sumpor (IV) oksid SO2 dato je šest koraka kako postupati u tim slučajevima

Prvi korak – stanje pripravnosti – obavještavanje mreže institucija za sprovođenje akcionog plana

Drugi korak – Upozorenje (prekoračen prag) obavještavanje javnosti

Treći korak – trajanje prekoračenja 3 h – prvi set mjera

Četvrti korak – trajanje prekoračenja preko 12 h – drugi set mjera

Peti korak – trajanje prekoračenja preko 24h – treći set mjera

Šesti korak–Prestanak sprovođenja mjera, povratak na normalno stanje – 24h su srednje satne koncentracije ispod granične vrijednosti (350 µg/m3).

Prekoračenje od 3h uzastopno koncentracije sumpor dioksida smatra se  da je na snazi treći korak. Tada opštinski tim za upravljanje u vanrednim situacijama u koordinaciji sa Područnom jedinicom Uprave Policije uvodi zabranu kretanja za teretna motorna vozila ukupne mase preko 3,5 t u odredjenom vremenu i na odredjenim saobraćajnicama.

Rudnik uglja zaustavlja svu mehanizaciju koja je na dizel pogon, kao i rad na kompletnnoj otkrivci Jagnjilo. Ukoliko je prekoračenje 12 sati na snazi je četvrti korak. Po rezultatima mjerne stanice prekoračenja sumpor dioksida u period od 21. Do 28. Oktobra nisu bila duža od dva sata.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Mugoša: Od 1.012 uzoraka iz Njemačke 441 osoba pozitivna, najviše iz Nikšića i Berana

Od 1.012 uzoraka iz Njemačke 441 osoba pozitivna, najviše iz Nikšića i Berana, rekao je …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *