Naslovna / Vijesti / Društvo / Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u radnoj posjeti Pljevljima

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u radnoj posjeti Pljevljima

Predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović upoznao je ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Crnoj Gori, njenu ekselenciju  Alison Kemp sa društveno – ekonomskim, geografskim i istorijskim karakteristikama Opštine, značajnim resursima iz oblasti energetike, rudarstva, šumarstva, poljoprivrede, budućim planovima i mogućnostima daljeg privrednog i društvenog razvoja najsjevernije crnogorske opštine.

Na interesovanje visoke gošće o ekološkom stanju u Pljevljima i mogućnosti poboljšanja i unaprijeđenja kvaliteta života u tom pravcu, predsjednik Opštine upoznao je njenu ekselenciju  Kemp o nedavno datoj saglastnosti Vlade Crne Gore na Predlog Odluke o eko – nakandi Opštini Pljevlja. Ovom odlukom, istakao je Golubović, će se na pravedan način od najvećih zagađivača u opštinski budžet svake godine slivati između 2.5 i 3 miliona eura namjenskih sredstava i time značajno pomoći otklanjanje negativnih posledica devastirane životne sredine.

U razgovoru koji je protekao u prijatnoj atmosferi njena ekselencija  ambasadorka Kemp konstatovala je da ovaj region predstavlja povoljan privredno – poslovni ambijent za inostrane investitore, obzirom na značajan sirovinski potencijal pljevaljske teritorije i bogatstvo turističkih potencijala opštine.

Britanska ambasadorka, u pratnji predsjednika Opštine Igora Golubovića, posjetila je i položila cvijeće na grobu Čarlsa Viljema Topa, člana engleske ljekarske misije u Prvom Svjetskom ratu, koji je liječio ranjenike oboljele od tifusa, pa i sam obolio i sahranjen u Pljevljima. Top je sahranjen na Manastirskom groblju prije više od 100 godina, a Pljevljaci, svih godina, u znak sjećanja i zahvalnosti održavaju grob i spomenik engleskog humanitarca, iskazujući time svoju zahvalnost za nesebičnu pomoć u liječenju oboljelih Pljevljaka u ratnim vremenima.

Ambasadorka Kemp i predsjednik Opštine Golubović posjetili su i Rudnik Uglja AD Pljevlja, gdje su sa menadžmentom te kompanije razgovarali o poslovanju, trenutnim aktivnostima, planovima za budućnost i izazovima pred kojima se susreće rudarstvo kao veoma važna privredna grana Crne Gore saopšteno je iz kabineta predsjednika predsjednika Opštine Pljevlja.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

IJZ: Iz Njemačke 488 uzoraka pozitivno na koronavirus, danas još 226 oboljelih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 673 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *