Naslovna / Vijesti / Društvo / Odgovor Kabineta predsjednika Opštine Pljevlja na Saopštenje zaposlenih DOO “Grijanje”

Odgovor Kabineta predsjednika Opštine Pljevlja na Saopštenje zaposlenih DOO “Grijanje”

Povodom teksta na lokalnim portalima “Radnici DOO “Grijanje” na sastanku sa predsjednikom Opštine i menadžmentom ostali bez odgovora na mnoga pitanja” , a zarad objektivnog informisanja javnosti, dajemo sledeće obavještenje:

U Odluci o osnivanju doo “Grijanje” – organizacije čija je djelatnost od javnog interesa, jasno su pobrojane i navedene obaveze osnivača, sa čime su nadamo se, dobro upoznati i zaposleni i menadžment istog.

Kao što je istaknuto više puta na sastanku sa Predsjednikom opštine, problemi kako ovog, tako i ostalih preduzeća čiji je osnivač Opština, treba da se isključivo rješavaju dijalogom zaposlenih i menadžmenta, kroz pronalaženje najboljeg načina za otklanjanje istih, u skladu sa zakonskim propisima, Statutom i odlukama preduzeća, uz maksimalnu podršku osnivača.

To su bili, između ostalog  i zaključci nakon dva održana sastanka predsjednika Opštine i nadležnog Sekretarijata sa predstavnicima oba sindikata DOO „Grijanje“, na kojima su suočeni argumenti i predočene činjenice o problematici u poslovanju preduzeća, a radnicima ponuđena i moguća rješenja. Sa ponuđenim modelima izlaska iz teške situacije, predstavnici oba sindikata su se tokom sastanka usaglasili i izrazili stepen zadovoljstva istim. S tim u vezi, simptomatično je da nakon svega dogovorenog kao „iz rukava“ i bez obzira na tok i kontekst sastanka izađu već unaprijed pripremljena, nažalost politički obojena saopštenja.

Napominjemo da krajnji cilj, odnosno zajednički i jedini zadatak svih strana u rješavanju problematike preduzeća treba da bude isključivo interes korisnika, a ne medijska halabuka i nadgornjavanje.

Kao osnivač, Opština nema zakonsku mogućnost, niti se može očekivati da učestvuje u obezbjeđenju zarada zaposlenima, osim da kao i ostali korisnici usluga grijanja redovno izvršava plaćanje obaveza prema tom preduzeću. Po tom osnovu, mjesečni računi Opštine Pljevlja iznose oko 15.000 € i uredno se plaćaju. Zahvaljujući tim uplatama, naravno i uz priliv drugih sredstava, u roku od 45 dana radnicima DOO „Grijanje“ podijeljene su tri zarade.

Takođe, budžetom za 2019. godinu Opština Pljevlja planirala je da uloži 60.000 € za pripremu i početak grejne sezone 2019/2020. Sredstva su jednim dijelom već realizovana na radove koje je preduzeće predložilo. U toku su aktivnosti oko postavljanja filtera na dimnjaku u Skerlićevoj, čime će se eliminisali negativni efekti dimnih gasova iz kotlarnice. U planu je da se i u narednoj godini obezbijede sredstva za početak grejne sezone. Na osnovu toga, Opština Pljevlja će finansirati dio radova i opreme, za koje preduzeće ne bi imalo kapaciteta da izdvoji sopstvena sredstva.

Još jednom naglašavamo da će Opština, kao osnivač, u okviru zakonskih prava i mogućnosti svaki predlog, dogovor i istinske namjere zaposlenih i menadžmenta, podržati i biti potpora u svakoj akciji koja je od interesa i za zaposlene i za građane.

Kabinet predsjednika Opštine

 

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *