Naslovna / Vijesti / Politika / Предлог за размишљање

Предлог за размишљање

„Прије сам ти дао пет, а сад пет хиљада, преброј паре“. Ово је у најкраћем  лого савременог Монтенегра. Лозинка без које нема успјеха у буразерском бизнису. Миго Стијеповић је  давно пребројао паре, а у Тужилаштву  још броје. Није их лако ни пребројати јер су  умазане чоколадом. За разлику од Шекспировог јунака који мисли да  је „ нешто труло у држави Данској“   90%  грађана Црне Горе зна  да је много тога труло у Монтенегру. Ни истинитије лозинке, ни жалосније слике државе, наводно  лидера у евроатлантским интеграцијама.

Међутим, ми Пљевљаци бринемо друге бриге. Ово су дани, крај октобра и почетак новембра, кад се Пљевља полако претварају у гасну комору. Доказ за то су и подаци о  изузетно високим сатним концетрацијама сумпор-диоксида,  које су  неколико пута прелазиле преко 500микрограма  по кубном метру, што представља праг обавештавања грађана и надлежних институција. Али оглашавања надлежних и обавештавања грађана није било. Тако се још једном показало да  се са грађанима  Пљеваља експериментише на живо, што је забрањено чак и у науци, јер се тамо експерименти не раде на људима него на кунићима.

Но, ако ћемо поштено Пљевља више и не личе на град. Ако се попењемо на било које брдо око града и погледамо у долину, видећемо класично рударско насеље са огромним кратерима, који долазе скоро до центра бившег града. Изгледа да су инжињери Рудника угља бјежали са часова кад се на факултету предавала рекултивација  искоришћених рударских јама. Умјесто да јаловину (лапорац) враћају у искоришћене кратере они су возили на брдо изнад града.

Али није проблем само у физичко –хемијском тровању житеља овог града, него још више у менталном малтретирању. Прво су нас 10 година убјеђивали како ће Блок II Термоелектране  Пљевља ријешити еколошке проблеме Пљеваља. Чак је и, у то вријеме предсједник Владе Црне Горе, Мило Ђукановићуочи последњих избора положио камен темељац Блока  II . А, онда је након неколико година услиједио удар на сиву мождану масу сваког мислећег грађанина овог града, када је актуелни предсједник Владе  Душко Марковић саопштио да се од Блока  II  одустаје да не би, његовом изградњомдошло до додатног погоршања животне средине у Пљевљима. Разумије се  није се заклео у мајку него у Европску унију. Онај исти Душко Марковић који је признао да је његова Влада признала такозвано Косово, упркос чињеници да то не подржава 85 % грађана Црне Горе. А ових дана је устврдио како може за 24 сата срушити цркву Св. Тројице на Румији и крстионицу на Михољској Превлаци. Јуначки нема шта, то није могао ни Омер паша Латас.

Пет година нас је претходни предсједник Општине убјеђивао да су главни загађивачи у Пљевљима индивидуална ложишта и градска котларница у Скерлићевој улици, па је због тога кренуо у процедуру изградње топлане на Радосавцу. Кад је потрошено стотинак хиљада евра за израду пројекта, нови предсједник Општине и Влада су одустали од изградње топлане. Нема потребе за њом, јер ће топлификација бити завршена за три године, како обећа господин Игор Голубовић. А то што је још као менаџер обећавао топлификацију за три године,  а од тада прошло скоро 10 година ником ништа.  Коларићу панићу,плетемо се самићу.

Зато би озбиљно требало размислити да се Пљевља као град преселе у Подгорицу или на приморје, па кад се ископа сав угаљ, чија су најбоља лежишта испод самог града, за 50 година,након рекултивације Пљеваљског поља понудити исељенима, ко жели да се врати. Разумије се сваки становник би добио отпремнину од Рудника угља и Термоелектране, па кад се и ми Пљевљаци опаримо  и пребројимо паре, да кренемо у бизнис по приморју равном.

Пљевља,                                                                              ПОКРЕТ ЗА  ПЉЕВЉА

4.11.2019.

O RTPV

Pročitajte i

Saopštenje za javnost povodom šovinističkih poruka u Pljevljima

Povodom šovinističkih poruka usmjerenih protiv naših sugrađana – pripradnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *