Naslovna / Vijesti / Društvo / Vakcine protiv sezonskog gripa još nisu stigle u domove zdravlja

Vakcine protiv sezonskog gripa još nisu stigle u domove zdravlja

Montefarm je ugovor sa dobavljačem vakcina, FarmaLab Podgorica potpisao 5. septembra. Tenderskom dokumentacijom za otvoreni postupak javne nabavke vakcine protiv gripa je predviđeno da maksimalan rok isporuke bude 15. oktobar, te da “nedostatak vakcine protiv gripa može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana, pa je neophodno da se postupak javne nabavke sprovede u što kraćem zakonom dozvoljenom roku”.

Nakon isteka roka kolegama iz Dnevnih novena iz Montefarma su tada potvrdili da vakcine kasne, da će biti isporučene u posljednjoj sedmici oktobra, a da će njihova distribucija u domove zdravlja početi u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje .

Ovaj put iz Montefarma nisu odgovorili ni na pitanja zbog čega je došlo do kašnjenja i kada će vakcine protiv sezonskog gripa biti dostupne građanima.

Odgovarajući na pitanja  da li će kašnjenje vakcina protiv sezonskog gripa ugroziti zdravlje građana, iz Instituta za javno zdravlje su kazali da će razvoj kolektivnog imuniteta umnogome zavisiti od odziva stanovništva na imunizaciju.

Oni napominju da je vakcinacija najefektniji vid prevencije protiv sezonskog gripa, te da se ona preporučuje osobama koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija.

“Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom na to da je za razvoj antitjela potrebno dvije-tri sedmice nakon vakcinacije”, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje.

Vakcina je tako, neophodna svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja, licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe ili ćelije.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

IJZ: Iz Njemačke 488 uzoraka pozitivno na koronavirus, danas još 226 oboljelih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 673 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *