Naslovna / Vijesti / Hronika / Pljevlja su grad sa najnižom stopom kriminaliteta

Pljevlja su grad sa najnižom stopom kriminaliteta

Načelnik CB Pljevlja analizirao je podatke o strukturi kriminaliteta u posljednjih pet godina, odnosno u periodu od 2014. do 2018, na osnovu čega se može vidjeti značajan pad stope kriminaliteta.

U Centru bezbjednosti Pljevlja, sa Odjeljenjem bezbjednosti Žabljak, kako je naveo Slavulj, dominantan je opšti kriminalitet, do je veoma je nizak procenat žena kao počinilaca krivičnih djela. Sa druge strane žene su najčešće žrtve porodičnog nasilja

Prema njegovim riječima, devet mjeseci 2019. godine obilježile su značajne aktivnosti policije po pitanju privrednog kriminaliteta.

Policija u Pljevljima je, kako je istakao, posljednjih pet godina u prosjeku registrovala po tri krivičina djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

-Kada je riječ o krvnim deliktima, u periodu od 2014. do 2018. godine registrovano je osam krivičnih djela i to dva teška ubistva, tri krivična djela ubistvo u pokušaju i tri teška ubistva u pokušaju. Tri krivična djela su bila po poznatom počiniocu, dok je pet bilo po nepoznatom, ali su sva djela rasvijetljena”, naglasio je Slavulj.

Prvi čovjek pljevaljkog CB ističe da su prioriteti rada policije, između ostalog, aktivnosti na suzbijanju tzv ulične prodaje opojnih droga i svih oblika kriminaliteta koji je povezan sa zloupotrebom opojnih droga. Slavulj je kazao da je važan segment djelovanja policije  intenziviranje saradnje sa lokalnom zajednicom i civilnim sektorom. Cilj policije u Pljevljima je da zajedno sprovode edukaciju građana po pitanju bezbjednosti. To se posebno odnosi na edukaciju iz oblasti saobraćaja, zaštite djece na internetu i naravno edukaciju mladih po pitanju opasnosti kojima mogu biti izloženi ukoliko dođu u kontakt sa opojnim drogama.

On je dodao da je vršnjačko nasilje tema koja u posljednje vrijeme uzima sve više prostora.

“Policija svoje djelovanje usmjerava u ovom pravcu kako bi mladim ljiudima prije svega na prijateljski način skrenula pažnju na ovaj problem, a onda i profesionalno objasnila sve o ovoj društvenoj opasnosti, koja može da dovede do ozbiljnih posljedica”, dodao je načelnik.

Na području nadležnosti Centra bezbjednsoti Pljevlja je u periodu od 2014. do 2018. godine registrovano ukupno 1.000 krivičnih djela, a najviše ih je bilo iz oblasti imovinskog kriminaliteta.

Prema riječima načelnika, pljevaljska policija nije evidentirala krivična djela čiji su izvršioci migranti.

Ona je kazao da su policiji su mještani seoskih područja, koja gravitiraju prema Bosni i Hercegovini, prijavljivali da su primijetili ulazak u kuće, pretpostavljajući da se radi o migrantima, a nakon čega su odustajali od daljeg krivičnog gonjenja jer nije bilo otuđenih predmeta.

O Milo Džaković

Pročitajte i

Formiran predmet povodom prijave protiv S.R. iz Pljevalja

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima formiralo je predmet povodom prijave građanina kao i povodom navoda …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *