Naslovna / Vijesti / Društvo / Za proteklih osam mjeseci zbog odbijanja MMR-a vakcina podnesen 71 prekršajni postupak

Za proteklih osam mjeseci zbog odbijanja MMR-a vakcina podnesen 71 prekršajni postupak

Za prvih osam mjeseci Upravi za inspekcijske poslove dostavljeno je 80 obavještenja iz domova zdravlja da su roditelji onemogućili vakcinaciju predškolaca. To su Dnevnim novinama kazali iz ustanove na čijem je čelu Alija Košuta i dodali da se 71 zahtjev odnosio na odbijanje MMR vakcine.

“U periodu od januara do septembra 2019. godine od domova zdravlja dostavljeno je 80 obavještenja Odsjeku za zdravstveno-sanitarnu inspekciju Uprave za inspekcijske poslove da roditelji nijesu omogućili djeci predškolskog uzrasta vakcinaciju protiv određenih zaraznih bolesti, uključujući i MMR vakcinu”, saopštili su iz Uprave.

Postupajući po dostavljenim obavještenjima inspektori su, dodaju, podnijeli 73 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti protiv roditelja zbog odbijanja obavezne imunoprofilakse djece kod određenih zaraznih bolesti u skladu sa zakonom.

“Od navedenih zahtjeva u 71 slučaj radilo se o djeci koja nijesu vakcinisana MMR vakcinom i to u Herceg Novom 34, po devet u Kotoru i Ulcinju, osam u Baru, šest na Cetinju, tri u Bijelom Polju i dva u Podgorici.

Po sedam obavještenja nije postupljeno i to po dva zbog nepotpune dokumentacije i po pet zbog nepoznate adrese roditelja (nalaze se u inostranstvu), a obavještenja su se odnosila i na MMR vakcinu”, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Higijensko-epidemiološke službe u Pljevljima rekli su nam da pozivaju roditelje, dogovaraju se, apeluju I informišu ih u cilju što boljeg odziva. Ukoliko ovaj vid dogovora ne bude efikasan biće prinuđeni da sankcionišu roditelje koji se ne odazovu.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Na koronavirus pozitivno još 212, četiri slučaja u Pljevljima

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 857 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *