Naslovna / Vijesti / Društvo / U oktobru, na kvalitet vazduha u Pljevljima negativno uticao sumpor dioksid i PM 10 čestice

U oktobru, na kvalitet vazduha u Pljevljima negativno uticao sumpor dioksid i PM 10 čestice

Rezultati sa mjerne stanice u Gagovića imanju, validirani od Centra za ekotoksikološka ispitivanja pokazali su da  vazduh u Pljevljima, zbog prekoračenja PM 10 čestica i SO2 u oktobru nije bio dobrog kvaliteta. PM 10 čestice imale su prekoračenja 21 put a SO2 desed puta.

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine na svom sajtu objavila je rezultate mjerenja kvaliteta vazduha u oktobru. Iako smo bili zadovoljni vremenskim uslovima, jer je oktobar bio sunčan sa visokim dnevnim temperaturama za to doba godine, ali rezultati kvaliteta vazduha ni tada nisu bili u graničnim vrijednostima.

Dvadeset jedna srednja dnevna vrijednost suspendovanih čestica PM10 tokom mjerenja u oktobru je bila iznad propisane granične vrijednosti. Srednje dnevne vrijednosti suspendovanih čestica PM10 upoređene su sa propisanom graničnom vrijednošću (50 μg/m3), za srednju dnevnu vrijednost, koja se ne smije prekoračiti više od 35 puta u toku godine.

Za suspendovane čestice PM2.5 su propisani standardi kvaliteta na godišnjem nivou.

Deset jednočasovnih srednjih vrijednosti koncentracija sumpor dioksida je bilo iznad propisanih graničnih vrijednosti u oktobru mjesecu. Sve dnevne srednje vrijednosti koncentracija sumpor dioksida su tokom mjerenja u oktobru mjesecu bile ispod propisane granične vrijednosti. Rezultati mjerenja sumpor dioksida su upoređeni sa propisanim graničnim vrijednostima za jednočasovnu srednju vrijednost (350 μg/m3) i srednju dnevnu vrijednost (125 μg/m3).

Sve izmjerenje jednočasovne srednje vrijednosti koncentracija azot dioksida, ugljen monoksida kao i sadržaji teških metala bili su ispod propisanih graničnih vrijednosti.

Analizirajući tabelarni prikaz kvaliteta vazduha na mjernoj stanici u Gagovića imanju prekoračenja lebdećih PM 10 čestica nisu bila enormna na kakva smo mi navikli. Maksimalno satno prekiračenje zabilježeno je 11. Oktobra u jedan sat i iznosilo je 201 mikrogram po metro kubnom. Zato su satna prekoračenja sumpor dioksida bila enormna, iznosila su čak 705 mikrograma po metro kubnom.

Pljevljacima ostaje da se nadaju da će tokom zime biti provjetravanja pljevaljske kotline i da će prekoračenja suspendovanih čestica, koje utiču na kvalitet vazduha biti što rjeđa i minimalna. Inače dosadašnje zime su bile sa jako zagađenim vazduhom. Znamo das u satna prekoračenja lebdećih PM10 čestica bila i po 16 i više puta.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *