Naslovna / Vijesti / Društvo / IPARD program značajan za ubrzan razvoj crnogorske poljoprivrede

IPARD program značajan za ubrzan razvoj crnogorske poljoprivrede

U cilju monitoringa i vrednovanja IPARD programa podrške protekle sedmice u Podgorici je održan peti po redu sastanak IPARD Odbora za nadgledanje, tijela u kome su predstavnici institucija uključenih u sam proces sprovođenja IPARD II programau Crnoj Gori, zatim predstavnici poljoprivrednih proizvođača, odnosno udruženja iz različitih sektora poljoprivredne proizvodnje, kao i predstavnici civilnog sektora.

Predstavnici EK istakli su značajan napredak u ostvarivanju planiranih rezultata, pohvalili su uloženi trud i rad, kako crnogorskih poljoprivrednika, tako i institucija uključenih u proces implementacije. Takođe, ocijenjeno je da će intenziviranjem aktivnosti u okviru ovog programa u narednom peridu, biti stvorene pretpostavke da se obezbijede nova sredstva podrške EU crnogorskim poljoprivrednicima kroz naredni IPARD III program. Planirano je da izradu IPARD III programa, Crna Gora započne u narednoj godini.

Crna Gora već dvije godine sprovodi IPARD program kroz dvije mjere podrške  – za investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i investicije u preradu. Za projekte unapređenja svoje proizvodnje proizvođači dobijaju značajnu bespovratnu podršku, u iznosu od 50 do 70 odsto investicija.

Predstavnici Ministarstva saopštili su rezultate dosadašnjih objavljenih javnih poziva. Za Investicije u primarnu proizvodnju primljeno je ukupno 389 aplikacija, ugovorena je podrška za 245 aplikanata, od kojih je određen broj već završio investiciju i isplaćena im je podrška. Za Investicije u preradu, pristiglo je ukupno 45 aplikacija, od kojih je 20 ugovoreno i takođe, počela isplata podrške za one koji su realizovali investiciju.

Ocijenjeno je da su procedure od trenutka podnošenja zahtjeva za podršku, preko kontrola, do isplate sredstava zahtjevne i da iziskuju određeni vremenski period za realizaciju, kao i da će se uložiti maksimalni napori da se taj proces u narednom periodu ubrza, kako bi naši proizvođači što prije ostvarili planove unapređenja proizvodnje i ostvarili rast proizvodnje i konkuretnosti.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača na ovom sastanku u tom pravcu su potencirali dug vremenski period potreban za prikupljanje dokumentacije, predlažući jačanje kapaciteta savjetodavnih službi sa nivoa države i opština.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja naglasili su da je,pored postojećih regionalnih kancelarija savjetodavnih službi i šest agrobiznis centara po opštinama, u kojima zainteresovani mogu dobiti sve potrebne informacije za apliciranje na projekte podrške, u toku je uspostavljanje i Kuće poljoprivrede u Bijelom Polju. U ovom objektu na jednom mjestu biće predstavnici Direktorata za IPARD plaćanje i savjetodavnih službi u biljnoj proizvodnji i stočarstvu, pa će poljoprivredni proizvođači sa sjevera na još brži i lakši način moći da dođu do svih potrebnih informacija.

Na Odboru je, takođe, istaknuto da je, u saradnji sa evropskim partnerima, u toku i akreditacija još jedne IPARD mjere podrške, kroz koju će značajna bespovratna sredstva biti na raspolaganju poljoprivrednim gazdinstvima koja su zainteresovana da unaprijede preradu na gazdinstvu, da se bave ruralnim turizmom i razvijaju zanatske djelatnosti, saopštila je PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *