Naslovna / Vijesti / Društvo / Nasilje nad ženama zabrinjavajuće prisutno

Nasilje nad ženama zabrinjavajuće prisutno

https://www.youtube.com/watch?v=FaVFn7kRb_Q&t=5s

Još jedan 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, dočekujemo u saznanju da više od trećine žena svijeta tokom života doživi neki od oblika nasilja, da 650 miliona djevojčica stupi u brak prije punoljetstva, od čega svaka treća prije petnaeste godine, kao i da su u 71% otkrivenih zločina trgovine ljudima žrtve žene i djevojčice.

Odlučno prijavljivanje i efikasno procesuiranje ključni su koraci za uspješan odgovor društva prema nasilju u porodici i nasilju nad ženama, koji su prema svim pokazateljima i dalje zabrinjavajuće prisutni u Crnoj Gori, saopšteno je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

U vremenu kada se žrtva evidentno okreće prema pravosuđu, institucija Zaštitnika ima dvije važne poruke za stručnu i opštu javnost.

“Prvo, proces reforme i implementacije međunarodnih standarda donio je novine u zakonu i postupanju, ali to ne može zaokružiti međunarodnu i unutrašnju obavezu da se sistem kompletira materijalizacijom pravde kroz otkrivanje i kažnjavanje počinilaca ovih nasilnih akata. I drugo, ove reforme nužno prati promjena i/ili jačanje društvene svijesti o nasilju, ne samo u funkciji eliminacije pojave, nego i kao način sprječavanja devastirajućih posljedica koje takvo nasilja ima – primarno na porodicu, ali i na cijelo društvo. Zato je veoma važno da svako ko je u saznanju, reaguje savjesno i prijavi slučajeve porodičnog nasilja u svom okruženju. O nasilju nad ženama i nasilju u porodici ne smijemo ćutati, već se protiv njega moramo odlučno boriti na svim nivoima”, zaključuje se u saopštenju ombudsmana.

Ovim datum počinje svetska kampanja “16 dana aktivizma” koja obuhvata pet važnih međunarodnih datuma koje povezuju žene nasilje i ljudska prava

25. novembar- Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

26. decembar- Svetski dan borbe protiv AIDS-a

27. decembar- Međunarodni dan osoba sa invaliditetima

28. decembar- Godišnjica Montrealskog masakra

29. decembar- Međunarodni dan ljudskih prava

 

O Ana Dragaš

Pročitajte i

U Vojsku primljen 141 vojnik po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera, u Vojsku Crne Gore primilo 141 vojnika. …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *