Naslovna / Vijesti / Društvo / “Regionalnom forumu o zavisnosti i oporavku od droga” prisustvovala predstavnica opštine Pljevlja Milica Sekulić

“Regionalnom forumu o zavisnosti i oporavku od droga” prisustvovala predstavnica opštine Pljevlja Milica Sekulić

Prvi “Regionalni forum o zavisnosti i oporavku od droga” organizovan u sklopu implementacije regionalnog projekta “Biran oporavak” održan je u periodu od 18. do 20. novembra  u Beogradu. Cilj foruma je unapređenje pozicije u društvu osoba pogođenih problemom zavisnosti.

Među 170 stranih i domaćih eksperata, predstavnika institiucija sistema javnih ustanova i organizacija civilnog društva iz Crne Gore  koji rade u oblasti borbe protiv zloupotreba droga učestvovala je i predstavnica opštine Pljevlja Milica Sekulić, savjetnica  za prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti

Dobre smjernice za dalji rad u ovoj oblasti svim učesnicima dalo je predstavljanje primjera dobrih praksi iz Engleske, Škotske, Belgije, Norveške, Španije, Italije i Hrvatske, po pitanju programa rehabilitacije i resocijalizacije. Posebnu pažnju učesnika privuklo je prezentovanje metoda prevencije zloupotrebe droga koje se danas pokazuju efikasnim, a zasnovane su na naučnim dokazima i internacionalnim standardima koji mogu biti vodilja u kreiranju preventivnih programa jedne zemlje, a samim tim i kreiranje budućih aktivnosti opštinskih Kancelarija koje se bave ovom oblasti, saopšteno je iz Sekretarijata za društvene djelatnmosti.

Među primjerima dobre prakse predstavljen je i Islandski model prevencije koji se sprovodi kroz program Evropski gradovi za društvo bez droga.

Organizatori Foruma bili su NVO „Preporod“ iz Crne Gore, Udruženje „Izlazak“ iz Srbije i Udruženja „Proslavi oporavak“ iz Bosne i Hercegovine, uz podršku Svjetske federacije protiv droga i Kancelarije za borbu protiv droga Republike Srbije.

Cjelokupni projekat “Biram oporavak” već tri godine sprovodi se u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji, u partnerstvu sa Svjetskom federacijom za borbu protiv droga, a Kancelarija za mlade i prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti Opšine Pljevlja od samog početka realizacije projekta uključena je  u pojedine aktivnosti koje se spovode u cilju prevencije zloupotrebe droga.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Epidemiolog Laušević: Uz odgovornost svih do bezbjednih škola

Epidemiološka situacija može se kontrolisati samo ukoliko najmanje 95 odsto populacije poštuje propisane protiv epidemijske …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *