Naslovna / Vijesti / Hronika / Saopštenje CB Pljevlja

Saopštenje CB Pljevlja

Pripadnici Centra bezbjednosti Pljevlja su, preduzimajući preventivne planske mjere i radnje i aktivnosti na pronalasku nedozvoljenih sredstava u posjedu građana, uz prethodno pribavljenu naredbu nadležnog sudije za istragu, dana 20.11.2019.godine u vremenu od 10,00 – 12,30 časova izvršili pretres 3 stana/kuće i to u ulici Tršova bb u Pljevljima koje koristi J.J (1996),  pretres stana i drugih prostorija u ulici Kralja Petra u Pljevljima koje koristi DŽ.D (1985) i pretres kuće i drugih prostorija u selu Zabrđe, kao i pretres 2 vozila marke ”BMW”  i “Alfa Romeo” koje koristi bezbjednosno-interesantno lice Š.M (1989) iz Pljevalja.

Pretresom kuće u selu Zabrđe pronađeno je 1 pištolj marke “Zbrojevka”cal 7,65mm bez oružnog lista, 18 komada metaka cal 7,65mm, 1 dron marke “Go-pro”, 1 gram opojne droge marihuana, ulje kanabisa, 1 špric, 42 komada tableta Ksalol, kao i 4 mobilna telefona. Ovi predmeti su privremeno oduzeti od strane službenika CB Pljevlja.

Daljom kriminalističkom obradom utvrđeno je da je ovaj pištolj bio predmet krađe u maju 2018.godine. Pronađeni pištolj i drugi predmeti biće upućen u Forenzički centar radi obavljanja potrebnih vještačenja.

Nadležni državni tužilac je djelo kvalifikovao kao krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl.403 KZ a protiv bezbjednosno interesantnog lica Š.M iz Pljevalja podnešena je krivična prijava u redovnom postupku.

Protiv ovog lica od strane službenika Jedinice za borbu protiv droga CB Pljevlja biće podnešena i prekršajna prijava zbog počinjenog prekršaja iz oblasti Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojne droge.

II

Sprovodeći mjere i radnje na otkrivanju počinilaca krivičnih djela utaje poreza i doprinosa,  dana 22.11.2019.godine Osnovnom državnom tužiocu u Pljevljima službenici CB pljevlja podnijeli su krivičnu prijavu protiv 1 fizičkog i 1 pravnog lica:

1. K. rođen 1976 godine, u Pljevljima, opština Pljevlja,  sa prebivalištem u Pljevljima
  2. Pravnog lica – DOO „GOLUBOVIĆ P“ PIB 02931095

zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela Povreda prava iz rada iz čl.224 I Utaja poreza I doprinosa iz čl.264 Krivičnog zakonika Crne Gore na način što su :

U periodu 2017 do marta 2019 godine u svojstvu odgovornog lica – izvršnog direktora DOO „GOLUBOVIĆ P“ Pljevlja, u okviru kog posluje „AS TAXI“ svjesno, ne pridržavajući se zakona o pravima iz oblasti rada i radnih odnosa, angažovao bez zaključivanja ugovora o radu više lica kao vozače taxi vozila a kojima je zaradu isplaćivao u gotovini „na ruke“, ne vršeći obračun poreza i doprinosa, čime je po osnovu izbjegavanja plaćanja poreza i doprinosa na zarade oštetio budžet Crne Gore za iznos od 2.666,04 eura.

III

Dana  28.10.2019.godine obaviještena je Služba operativnog dežurstva CB Pljevlja da su na zgradi isturenog odjeljenja Osnovne škole „Boško Buha“ koja se nalazi u naselju Komini u Pljevljima, oštećena ulazna vrata i fasada od strane NN lica. O događaju je upoznat Osnovni državni tužilac u Pljevljima, koji je kvalifikovao krivično djelo Uništeje i oštećenje tuđe stvari iz čl.253 KZ Crne Gore i ovlastio policijske službenike CB Pljevlja da izvrše uviđaj.

Preduzimajući operativne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, dana 20.11.2019.godine podnešen je Poseban izvještaj kao dopuna krivične prijave protiv maloljetnog Đ.S (2006) iz Pljevalja, zbog osnovane sumnje da je izvršio ovo krivično djelo.

Formiran predmet povodom prijave protiv S.R. iz Pljevalja

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima formiralo je predmet povodom prijave građanina kao i povodom navoda …