Naslovna / Vijesti / Kultura / Biblioteka Gimnazije stekla uslove da postane punopravna članica COBISS sistema

Biblioteka Gimnazije stekla uslove da postane punopravna članica COBISS sistema

U Kooperativni online bibliografski sistem i servis (COBISS) Crna Gora trenutno je uključeno 38 biblioteka, od čega je sedam školskih. Biblioteka Gimnazije “Tanasije Pejatović” stekla je uslove da postane punopravna članica COBISS sistema i time će bogat fond knjiga integrisati  u elektronski katalog Crne Gore. Između COBISS sistema Crne Gore, Srbije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Albanije do sada je razmjenjeno 500.000 bibliografskih zapisa.

U informatičkom društvu biblioteke su nezaobilazni centri znanja, a svoju ulogu ne mogu obavljati ako nisu podržane savremenom informatičkom i komunikacionom tehnologijom.

1991. godine promovisan je sistem COBISS (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi) kao nadgradnja sistema uzajamne katalogizacije iz 1987 godine. Tom sistemu pripadaju COBISS sistemi iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Albanije. Između njih je do sada razmijenjeno preko 500.000 bibliografskih zapisa.

S obzirom da Biblioteka Gimnazije „Tanasije Pejatović“ posjeduje bogati fond knjiga i osoblje obučeno za korišćenje sistema, biblioteka će se uključiti kao punopravna članica u bibliotečko-informacioni sistem COBISS Crna Gora i na taj način integrisati sadržaj svojih zbirki u elektronski katalog Crne Gore.

“Time će se znatno obogatiti sadržaj e kataloga i učiniti ga dostupnim svim zainteresovanim” , istakla je bibliotekarka Gimnazije “Tanasije Pejatović”, Ljuba Čepić.

U sistem COBISS.CG trenutno je uključeno 38 biblioteka, od čega je sedam školskih.

“Biblioteka je u obavezi da prilikom učlanjenja u sistem COBISS obezbijedi neophodnu računarsku infrastrukturu, što je skoro u potpunosti ispunila. Nakon toga slijedi i pohađanje kurseva Upotrebe programske opreme COBISS, dodala je Čepić.

Neke od pretpostavki funkcionisanja sistema su: standardizovana i uzajamna obrada, odgovarajuća osposobljenost stručnih radnika za uzajamnu katalogizaciju, računarska i komunikaciona povezanost biblioteka.

 

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *