Naslovna / Vijesti / Društvo / Ministarstvo prosvjete uz podršku udruženja „Roditelji“ pokrenulo novi sistem borbe protiv nasilja u školama

Ministarstvo prosvjete uz podršku udruženja „Roditelji“ pokrenulo novi sistem borbe protiv nasilja u školama

Programa za suzbijanje nasilja i vandalizma u školama koje je Ministar prosvjete Damir Šehović predstavio direktorima škola i javnosti saopšteno je da je: otvorena linija za prijavu nasilja u školama; formiran je nacionalni tim protiv nasilja; u toku je formiranje i školskih timova u svim školama;biće angažovani zaštitari u jednom broju škola; disciplinske mjere protiv učenika biće izmijenjene;dok će direktori snositi mnogo veću odgovornost ako ne reaguju adekvatno na vršnjačko nasilje, jer će to biti jedan od mogućih uslova za razrješenje.

Program je podržalo  Udruženja „Roditelji“. Direktorica Udruženja Kristina Mihailović, napominje da će njihovo zalaganje  i dalje biti usmjereno i na roditelje i njihovu odgovornost, odnosno sistemsko obezbjeđivanje podrške roditeljima kada ne umiju sami, ali se moramo baviti situacijama bježanja od odgovornosti od strane roditelja.

Program je, kako je rečeno na sastanku, bio predviđen za predstavljanje naredne godine, uz kampanju koja je planirana takođe od naredne godine, ali je, u svijetlu nekoliko nedavnih slučajeva nasilja, odlučeno da bude već predstavljeno.

Program je oročen na period od 2019. do 2021. godine. U skladu sa tim dokumentom, pri Ministarstvu prosvjete formiran je trajni tim za praćenje pojave nasilja i vandalizma, koji će se sastajati kvartalno ili po potrebi. Zadatak tima je da kontinuirano analizira podatke o pojavama nasilja, predlaže i preduzima odgovarajuće aktivnosti, a članovi su kako predstavnici Zavoda za školstvo, Ministarstva rada i socijalnog staranja, tako i predstavnici Udruženja “Roditelji”. Dodatno, u svim školama u toku je formiranje tima za bezbjednost. Do sada su timovi postojali u dijelu škola, a do kraja  u svim.

Otvorena je i SOS linija direktno u Ministarstvu prosvjete, a zadužena je i osoba koja će primati pozive. Takođe, imenovana je i osoba u Zavodu za školstvo koja će se baviti upravo vršnjačkim nasiljem. Broj telefona će biti promovisan Kampanjom od januara.

Do kraja ove godine obaveza škola biće da u informacioni MEIS sistem unose informacije o slučajevima nasilja i počinjenim štetama, kao i preduzetim mjerama.

Biće izmijenjeni statuti škola, a kojima će se pojačati odgovornost direktora u slučajevima neadekvatne reakcije na vršnjačko nasilje. Preciznije, to će biti jedan od uslova za razrješenje.

Ono što je značajna novina jeste i činjenica da je u toku naredne godine planirano angažovanje 30 lica koj  aće se baviti suzbijanjem vandalizma i nasilja u školama koje, uslovno rečeno,možemo nazvati kritičnim zbog  broja učenika ili drugih rizičnih faktora.

U toku su i izmjene pravilnika u koji se odnosi na vaspitne mjere učenicima. Kako je istaknuto, Ministarstvo je sklono rješenjima da se snimanje neprimjerenog materijala u školi i njegovo distribuiranje kvalifikuje težom povredom dužnosti učenika. Detaljiće se, kako je navedeno, znati narednih dana, ali je naglašeno da nije zaboravljen ni digitalni aspect ovog problema.

Dodatno, čas odjeljenjske zajednice se realizuje jednom sedmično za učenike od četvrtog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole. Na ovim časovima, odjeljenjski starješina, između ostalog, analizira vaspitne i nastavne rezultate odjeljenja, brine se o rješavanju vaspitnih i drugih problema pojedinih učenika. Upravo su teme iz oblasti nasilja i vandalizma date kao teme za Časovi odjeljenske zajednice u inoviranom upustvu na ovu temu, koje će biti poslasto školama.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *