Naslovna / Vijesti / Društvo / Na provjeri najviše diploma iz menadžmenta ekonomije i prava

Na provjeri najviše diploma iz menadžmenta ekonomije i prava

Zbog velikog broja zahtjeva za nostrifikaciju diploma Ministarstvo prosvjete je pokrenuo izmjene Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava. Trenutno ovaj resor porovjerava najviše inostranih diploma iz menadžmenta, ekonomije, prava…, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva prosvjete.

Ističu da ne mogu uticati na kvalitet diploma u drugim zemljama i rad ustanova iz tih zemala, ali da ih Ministarstvo može dodatno provjeriti, te da se time šalje jasna poruka da će obeshrabriti oni koji misle da mogu prečicom doći do diplome.

U većini zemalja ocjena kvaliteta diplome je u nadležnosti tržišta rada odnsono samog poslodavca, osim za regulisane profesije.

Broj zahtjeva za priznavanjem u svrhu zapošljavanja ne pada, a riječ je u velikom broju diploma sa privatnih ustanova visokog obrazovanja.

Naravno, kako napominju, ne žele i ne mogu da imaju a priori pretpostavke o gorem kvalitetu diploma sa svih privatnih ustanova, ali mogu da taj kvalitet dodatno provjere u granicama svojih zakonskih ovlašćenja.

Broj podnijetih zahtjeva za priznavanje inostrane obrazovne isprave o stečenom višem i visokom obrazovanju radi zapošljavanja je sličan, i on je na primjer 2013. godine bio 2.298 zahtjeva, dok ih je 2017. godine bilo 2.368.

Struktura priznatih obrazovnih isprava prema oblastima ukazuju da je najveći broj obrazovnih isprava iz oblasti menadžmenta, iz oblasti ekonomije, prava, te viših ili visokih tehničkih škola, što, u načelu, ukupno pokriva preko polovine podnijetih zahtjeva za priznavanja.

Početkom ove godine saopšteno je da je u prethodne dvije godine preko 60 zahtjeva za priznavanjem visokoškolskih diploma odbijeno. Uglavnom zato što je postojala sumnja da se radilo o falisfikovanoj ispravi ili je isprava izdata na nelicenciranoj ustanovi. Takođe je odbijeno i priznavanje 30-ak diploma srednjoškolskih ustanova i podnesen čak isti toliki broj krivičnih prijava. Ukupno je odbijeno priznavanje skoro 100 srednjoškolskih i visokoškolskih diploma.

O Ana Dragaš

Pročitajte i

Programska šema za srijedu, 23. 9. 2020.

  SRIJEDA 23.9.2020.     7,00-7,40 AUTO SHOP“- repriza   Strana produkcija 7,40-7,50 Pljevlja u …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *