Naslovna / Vijesti / Društvo / 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Povodom 3.decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom JU Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom Pljevlja organizuje brojne aktivnosti. Ovogodišnja tema je: „Promovisanje učešća osoba sa invaliditetom i njihovog liderstva u preduzimanju aktivnosti iz razvojne agende 2030“.

JU Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom Pljevlja i NVU „Zračak Nade“ obilježavaju 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ovim povodom biće odrađene mnogobrojne aktivnosti i to u periodu od 2. do 6. Decembra.

Za 2.decembar planiran je prijem kod Predsjednika Opštine djece iz JU Centar za dnevni boravak Pljevlja i NVU „Zračak Nade“ , zatim Inkluzivna likovna radionica u prostorijama JU Centar za dnevni boravak Pljevlja. U radu likovne radionice će učestvovati pljevaljski slikari, djeca iz vrtića i osnovnih i srednjih škola, volonteri i djeca sa smetnjama u razvoju iz Centra za dnevni boravak  i Zračka Nade

Za kraj 2. decembra planirana je i Inkluzivna likovna radionica u prostorijama NVU „Zračak Nade“ u kojoj  će učestvovati djeca iz vrtića, volonteri i djeca sa smetnjama u razvoju iz Centra za dnevni boravak  i Zračka Nade.

3. decembar počeće Inkluzivnom likovnom radionicom u prostorijama JU Centar za dnevni boravak Pljevlja u kojoj učestvuju pljevaljski slikari, djeca iz vrtića i osnovnih i srednjih škola, volonteri i djeca sa smetnjama u razvoju iz Centra za dnevni boravak i Zračka Nade. Istog dana djeca iz NVU „Zračak Nade“ posjetiće OŠ „Salko Aljković“ PU Guke.

Trećeg dana obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom održaće se Inkluzivna likovna radionica u prostorijama JU Centar za dnevni boravak Pljevlja u čijem radu ponovo učestvuju pljevaljski slikari, djeca iz vrtića i osnovnih i srednjih škola, volonteri i djeca sa smetnjama u razvoju iz Centra za dnevni boravak i Zračka Nade. Kasnije istog dana, održava se i Muzička radionica – primjena elemenata muziko terapije i terapije igrom sa djecom iz Centra za dnevni boravak  i Zračka Nade.

Sledećeg dana slijedi – obilježavanje 5. decembra Međunarodnog dana volontera – prezentacija volontera Centra za dnevni boravak i NVU „Zračak Nade“ učenicima Gimnazije i SSŠ o značaju volontiranja.

Ovaj dan je rezervisan i kao Dan otvorenih vrata od periodu 07.30h-20.00h u JU Centar dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom Pljevlja i NVU „Zračak Nade“- što podrazumjeva druženje djece sa smetnjama u razvoju sa članovima lokalne zajednice.

Za isti dan planirana je i kulinarska radionica u prostorijama NVU „ Zračak Nade“ od 18:00h-20:00h;

U radu kulinarske radionice će učestvovati volonteri i djeca sa smetnjama u razvoju iz Centra za dnevni boravak  i Zračka Nade.

6. decembra Dan otvorenih vrata od 07.30h-20.00h u JU Centar dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom Pljevlja i NVU „Zračak Nade“- koji podrazumijeva  druženje djece sa smetnjama u razvoju sa članovima lokalne zajednice,i na za kraj dana biće organizovana žurka za djecu i volontere .

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvaliteta života djece sa smetnjama u razvoju i osoba s invaliditetom  kroz podsticanje međusobne saradnje i stvaranje partnerstva između svih aktera društva, bolje razumijevanje  invaliditeta u široj društvenoj zajednici, te ostvarenja svih prava koje osobe s invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvenu sredinu u skladu sa svojim mogućnostima.

Od 1992. godine se obilježava Medjunarodni dan OSI 3. decembra.

Ovogodišnja tema je: „Promovisanje učešća osoba sa invaliditetom i njihovog liderstva u preduzimanju aktivnosti iz razvojne agende 2030“.

Tema se fokusira na osnaživanje djece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom za inkluzivan, pravedan i održiv razvoj u skladu sa Agendom za održivi razvoj 2030 koja prepoznaje invalidnost kao sveobuhvatno pitanje koje će se razmatrati tokom sprovođenja 17 ciljeva održivog razvoja.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

U domaćinstvu koje loži ugalj najlošiji kvalitet vazduha

Na osnovu dobijenih rezultata mjerenja kvaliteta vazuha tokom grejne sezone unutar tri domaćinstva u Pljevljima, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *