Naslovna / Vijesti / Politika / EU članice dale zeleno svjetlo – ispunjena mjerila za otvaranje Poglavlja 8

EU članice dale zeleno svjetlo – ispunjena mjerila za otvaranje Poglavlja 8

Svih 28 država članica Evropske unije EU dale su zeleno svjetlo na Izvještaj o ispunjenosti mjerila za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija, što je ključni preduslov za skorije otvaranje pregovora i u ovom poglavlju, saznaje nezvanično CdM iz diplomatskih izvora u Briselu.

“To znači da će Crna Gora biti prva država Zapadnog Balkana koja je u pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom otvorila pregovore u svim poglavljima, što je potvrda da vrata EU ostaju otvorena za zemlje regiona”, pojasnili su diplomatski izvori CdM-a.

Ranije je iz crnogorske Vlade CdM-u rečeno da je što se tiče Poglavlju 8, Crna Gora uradila ono što je od nje traženo. Nadležne institucije u Crnoj Gori su tokom prethodnog perioda posvećeno i odgovorno radile na ispunjavanju definisanih obaveza predviđenih za otvaranje ovog poglavlja.

Evropska komisija je postavila pet mjerila za otvaranje ovog poglavlja. Mjerila su se odnosila na izmjenu zakonodavstva u oblasti državne pomoći; obrazovanje operativno nezavisnog tijela koje će imati nadležnosti i resurse neophodne za potpunu primjenu pravila o državnoj pomoći; usklađivanje šema fisklane pomoći i to: Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Zakona o porezu nadohodak fizičkih lica, Zakona o slobodnih zonama, programa podsticaja i promocije biznis zona; popis svih mjera državne pomoći i definisanje akcionog plana za usklađivanje sa preostalim šemama pomoći ili ekvivalentnim mjerama koje su ovijenjene kao nekompatibilne sa obavezama koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i proširivanju SSP.

Posljednje mjerilo odnosilo se na usvajanje plana restrukturiranja za Kombinat aluminijuma Podgorica. Ovo mjerilo više nije bilo relevantno, s obzirom na to da je u KAP uveden stečaj.

Donijet je novi Zakon o kontroli državne pomoći, koji uključuje sve neophodne elemente za efikasnu kontrolu državne pomoći. Kroz izmjene i dopune Zakona o zaštiti konkurencije nadležnosti Agencije za zaštitu konkurencije proširene su i na oblast kontrole državne pomoći. U oblasti šema fiskalne pomoći izvršeno je usklađivanje zakonodavnog okvira sa zakonodavstvom EU i to: Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakona o slobodnih zonama i drugih propisa.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Saopštenje za javnost povodom šovinističkih poruka u Pljevljima

Povodom šovinističkih poruka usmjerenih protiv naših sugrađana – pripradnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *