Naslovna / Vijesti / Društvo / U Institutu za javno zdravlje laboratorijski potvrđena dva slučaja gripa

U Institutu za javno zdravlje laboratorijski potvrđena dva slučaja gripa

Grip tipa B zvanično je potvrđen u Crnoj Gori u drugoj polovini prošlog mjeseca, kada je od tog sezonskog virusa oboljelo dvoje djece iz iste porodice.

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da su laboratorijskim putem potvrđena dva slučaja infekcije gripom i da je prvi slučaj obolijevanja odojče ženskog pola, staro 25 dana, koje nema hronične bolesti.

“Riječ je o dvoje djece iz iste porodice, brat i sestra. Podaci ukazuju da porodica nije nigdje putovala unutar desetak dana od pojave prvih simptoma obolijevanja”, kazali su iz Instituta.

U izvještaju za period od 18. do 24. novembra piše da su djeca dobrog opšteg stanja i da se nalaze na kućnom liječenju.

Tokom te sedmice kod izabranih doktora registrovano je 20 osoba sa simptomima nalik gripu. Simptome blažih i težih infekcija respiratornog trakta imalo je 7297 pacijenata, od kojih je većina uzrasta od 20 do 64 godine. Stopa obolijevanja, međutim, najveća je kod djece koja imaju do četiri godine.

Prema riječima Biljane Čarkilović, epidemiologa Doma zdravlja u Pljevljima nije zabilježen nijedan slučaj infekcije gripom.

“Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) u 46. nadzornoj sedmici 2019. godine, aktivnost virusa gripa širom evropskog regiona je na niskom nivou. Sporadično se registruje prisustvo influence tipa A i B. Postoje rani znaci predominacije virusa Influence tipa B u nekim centralno azijskim zemljama”, piše u izvještaju Instituta.

Građanima je ove godine u Crnoj Gori dostupna četvorovalentna vakcina, koja pruža zaštitu od po dva soja virusa tipa A i B. U Institutu tvrde da je vakcina najefrektivnija mjera prevencije gripa, koja se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora na gripom, ali je najbolje vrijeme za imunizaciju prije početka širenja virusa u populaciji jer je za razvoj antitjela potrebno dvije do tri sedmice.

Iz Instituta su saopštili da se vakcina preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog i kardiovaskularnog sistema i bubrega, pacijentima koji se liječe od metaboličkih poremećaja kao što je šećerna bolest, licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući one sa HIV/AIDS-om, kao i građanima koji imaju presađene organe ili ćelije…

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

CAZAS: Godišnje 1.400 abortusa, većina namjernih

Povodom 26. septembra Svjetskog dana kontracepcije, iz CAZAS-a je saopšteno da se u Crnoj Gori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *