Naslovna / Vijesti / Kultura / “Gorski biseri”

“Gorski biseri”

Antologija haiku poezije u Crnoj Gori, Gorski biseri, čiji je sastavljač Branka Vojinović Jegdić je poput draguljarnice, bljesnula kao novina u crnogorskoj savremenoj književnosti. Njena važnost nije samo sadržajno bogatstvo poezije koje je neprikosnoveno bitno, već i u nastojanju da se nesebično krene, koliko je to bilo u moći autorke, u sveobuhvatnosti pisaca ovog poetskog žanra koji su bitisali i bitišu u Crnoj Gori – kazala je Slavka Klikovac u recenziji knjige.

Branka Vojinović Jegdić je više godina pratila zahvatanje naših književnijh prostora haiku poezijom i sačinila značajnu antologiju ovog knjižvno-poetskog žanra na prostoru Crne Gore.

U knjizi je zastupljeno 67 pjesnika iz Crne Gore među kojima je veći broj afirmisanih autora u ovom obliku književnog stvaralaštva a zastupljeni su i oni koji su tek krenuli da se ogledaju na toj “magičnoj stazi” poetskog i misaonog izraza. Svi oni kaže autorka, tim pjesničkim izrazom iskreno prenose doživljaje o prirodi i čovjeku i uče nas kako da drugačije posmatramo i osluškujemo sve oko sebe, kako da živimo u pravom značenju te riječi, ne komplikijući običnost nepotrebnim i suvišnim. U antologiji su našli mjesto i pljevaljski haiku pjesnici. Zoran Raonić, Mićun Šiljak, Janja Raonić, Miodrag Čabarkapa, Milenko Ćirović. Svi autori zastupljeni u ovoj knjizi predstavljeni su fotografijom i haiku stihovima. Dodatna vrijednost knjige postignuta je time što je cjelokupna njena sadržina prevedena na engleski jezik, čime je otvoren put do šireg auditorijuma, izvan granica Crne  Gore.

Izdavač Antologije je izdavačka kuća “Nekazano” – Bar a štampana je u tiražu od 500 primjeraka. Urednica je Anika Vuletić, recenzenti Slavka Klikovac, Zoran Raonić i Đurđa Vukelić Rožić koja je prevela tekst na engleski jezik.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *