Naslovna / Vijesti / Društvo / Mitrović: Nastavljaju se pljevaljske „zimske čarolije“

Mitrović: Nastavljaju se pljevaljske „zimske čarolije“

SAOPŠTENJE ED „Breznica“ – Nastavljaju se pljevaljske „zimske čarolije“.

Čitav periodni sistem hemijskih elemenata lebdi u vazduhu iznad Pljevalja. Kancelarija Evropske unije u Crnoj Gori samo je nijemi posmatrač ekološkog zločina koji se sprovodi nad građanima Pljevalja.

Gospodine Orav, pozivam Vas da budite moj gost u Pljevljima bar jedan dan i noć, nakon toga ćete, siguran sam  preko noći –  promijeniti mišljenje.

Svake godine u ovo vrijeme se ponavljaju i bilježe prekoračenja dozvoljenih granica i do nekoliko puta zagađujućih i veoma toksičnih štetnih materija u vazduhu. Da li je potrebno da i ovoga puta kao i bezbroj puta do sada, upozorimo nadležne i javnost Crne Gore da je ozbiljno ugroženo zdravlje građana Pljevalja, naročito djece, starih osoba i trudnica.

Imajući u vidu da se ova pojava događa u kontinuitetu skoro četrdeset godina, a da se poslednjih dana, očekivano, bilježe mjerenja koja ukazuju na izuzetno ozbiljno zagađenje opasno po život građana upućujemo apel nadležnim institucijama da je konačno došlo vrijeme da reaguju i uključe se u spas građana ovog po svemu, apokaliptičnog područja, ako ovim građanima “misle dobro”.

Svima je poznato da je u dužem vremenskom periodu vazduh u Pljevljima zagađen ne samo popularnim P10 i PM 2,5 česticama, već i sumpor dioksidom, azot dioksidom, raznim vrstama benzo(a)pirena, kao i drugim opasnim hemijskim elementima u količinama višestruko većim od dozvoljenih. Jednostavno rečeno, čitav periodni sistem hemijskih elemenata lebdi u vazduhu iznad Pljevalja.

Situacija je krajnje kritična i nažalost ovakvo stanje ne traje par dana, već nekoliko decenija. Posebno je zabrinjavajuće što se sve ovo dešava u momentu kada se Vlada hvali sa postignutim napretkom u pregovorima sa Evropskom unijom i otvaranjem poglavlja 27 koje se odnosi na stanje životne sredine.

Sa druge strane iz kancelarije Evropske unije u Podgorici, koja je ujedno i jedan od najvećih donatora (tvrde da su u zaštitu životne sredine u Crnoj Gori do sada uložili 35.000 000,00 eura), mirno posmatraju ekološki zločin koji se sprovodi nad građanima u
Pljevljima.

Nedavno je gospodin Aivo Orav učestvujući na okruglom stolu skupštinskog odbora za Evropske integracije u Skupštini Crne Gore, izrazio zabrinutost i eksplicitno ustvrdio da poglavlje 27 neće biti zatvoreno, ako se prije toga ne riješi problem ulcinjske Solane (?!).

Mene više od zagađenja i učestalih ekoloških incidenata zabrinjava ovakav stav Evropskih zvaničnika pa pozvam predstavnike Evropske komisije da naćeraju Vladu da krene sa konkretnim potezima kako bi se situacija koliko – toliko popravila.

Upućujem poziv šefu misije EK gospodinu Oravu, da bude moj gost u Pljevljima bar jedan dan i noć, pa sam uvjeren da će nakon toga, kada se sam uvjeri u stanje na terenu, promijeniti i stav i mišljenje o proioritetima u rešavanju ekoloških problema u Crnoj Gori koji su uslovljeni zatvaranjem poglavlja 27.

Dosadašnje kratkoročne i dugoročne mjere Vlade Crne Gore, prema našem mišljenju, doživjele su potpuni fijasko. Očigledno je su građani Pljevalja postali kolateralna šteta i njihove  Ustavne potrebe i prava se  nalaze začelju svih prioretita državnih organa u odnosu na velike privredne subjekte  i izbegavanje Vlade Crne Gore da preuzme ozbiljne korake u zaštiti životne sredine i
zdravlja stanovništva Pljevalja.

U Pljevljima, 07. 12. 2019 godine,

Milorad Mitrović,                                                         

Izvršni direktor NVO Ekološko Društvo  “Breznica”

O RTPV

Pročitajte i

CAZAS: Godišnje 1.400 abortusa, većina namjernih

Povodom 26. septembra Svjetskog dana kontracepcije, iz CAZAS-a je saopšteno da se u Crnoj Gori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *