Naslovna / Vijesti / Društvo / Klimatski uslovi utiču na kvalitet vazduha

Klimatski uslovi utiču na kvalitet vazduha

Stacionirana mjerna stanica u Gagovića imanju proše sedmice bilježila je velike oscilacije zagađujućih lebdećih čestica u vazduha. Pratili smo koncentraciju PM 10 čestica. Njihova koncentracija se kretala od 10 mikrograma po metro kubnom do 652 mikrograma. Samo u jednom danu te oscilacije su bile enormne. Nap. u ponedeljak, 2. decembra u 11 sati izmjerena je satna koncentracija PM 10 čestica od 448 mikrograma da bi u 23 sata istog dana bila 10 mikrograma po metro kubnom.

Najopterećeniji vazduh ovim česticama bio je u petak, 6. Decembra u 20 sati kada je izmjereno 652 mikrograma po metru kubnom. Prateći elektronske rezultate kvaliteta vazduha na sajtu, u petak i subota vazduh je bio vrlo lošeg kvaliteta. I gradovi u okruženju su bilježili veliko zagađenje vazduha, Beograd i Sarajevo su bili među pet najzagađenijih gradova u svijetu. Nije nam za utjehu ali eto, nismo sami.

Kažu vremenski uslovi su bitno uticali na veliku koncentracju zagađajućih čestica u vazduhu, jer je bilo tiho vrijeme bez vjetra sa velikim procentom vlage.

Naoko, isti situacija je bila u nedjelju u našem gradu, niska oblačnost i magla tokom cijelog dana. Međutim, rezultati na mjernoj stanici u Gagovića imanju nisu bili alarmanti. Bili su u dozvoljennim granicama ili minimalnim prekoračenjima. Koncentracija PM 10 čestica kretala se od 21 do 130 mikrograma po metro kubom a vidljivost je i dalje smanjena.

Indeks zagađenosti vazduha formira se na osnovu ispitivanja koncentracije šest glavnih zagađivača: PM-2,5 čestica, PM-10 čestica, ugljen-monoksida, sumpor-dioksida, azot-dioksida i ozona u nivou zemlje.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

CAZAS: Godišnje 1.400 abortusa, većina namjernih

Povodom 26. septembra Svjetskog dana kontracepcije, iz CAZAS-a je saopšteno da se u Crnoj Gori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *