Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Od januara 125 visokoškolaca na stručnom osposobljavanju

Od januara 125 visokoškolaca na stručnom osposobljavanju

Vladin Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim  visokim obrazovanjem uspješno se realizuje u opštini Pljevlja.

Osmi ciklus stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem počinje 15.01.2020.god. a sa evidencije Biroa rada Pljevlja, prema riječima Šefice Biroa rada Pljevlja Nade Beljkaš, šansu će dobiti 125 visokoškolaca koji su već izabrali poslodavca. Prije početka stručnog osposobljavanja poslodavac i korisnik Programa zaključuju ugovor o stručnom osposobljavanju. Stručno osposobljavanje traje 9 mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12, nakon čega se stiče uslov za polaganje stručnog i državnog ispita. Korisnik za vrijeme stručnog osposobljavanja ima pravo na mjesečnu novčanu naknadu u neto iznosu od 50% prosječne neto zarade u Crnoj Gori. Nakon završetka programa poslodavac kod kojeg je korisnik obavio stručno osposobljavanje izdaje Uvjerenje o obavljenom stručnom osposobljavanju.

Sticanjem radnog iskustva nezaposleni visokoškolci znatno povećavaju svoje šanse za zapošljavanjem na tržištu rada i stiču uslove za aktivnije traženje zaposlenja, a pored toga podaci govore da 50% visokoškolaca nakon stručnog osposobljavanja nastavlja radni angažman kod istog ili drugog poslodavca.

Sa evidencije Biroa rada Pljevlja kroz sedam prethodnih ciklusa stručnog osposobljavanja uključena su 1.153 lica. Od tog broja još 153 lica su trenutno na evidenciji nezaposlenih i aktivni su tražioci zaposlenja tako da se može konstatovati da je ovaj program proizveo izuzetne efekte i doprinio produktivnijem i bržem zapošljavanju lica sa visokom stručnom spremom, zaključila je Šefica Biroa rada Pljevlja Nada Beljkaš.

O RTPV

Pročitajte i

Kontrolisano 106 državnih subjekata, izrečene svega dvije novčane kazne

Inspekcija za javne nabavke za prvih šest mjeseci ove godine kontrolisala je 106 državnih subjekata …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *