Naslovna / Vijesti / Društvo / Prepoznajmo i reagujmo zajedno

Prepoznajmo i reagujmo zajedno

Udruženje roditelji i Ministarstvo prosvjete potpisali su Memorandum o saradnji u vezi sa vršnjačkim nasiljem. Ova saradnja je samo jedan od vidova djelotvorne borbe protiv vršnjačkog nasilja. Prema prošlogodišnjimm podacima  svaki četvrti osnovac i srednjoškolac izjasnio se da je svjedočio vršnjačkom nasilju. Svakako treba napomenuti da su potpisani Memorandumi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Upravom policije.

Ministarstvo prosvjete pokrenulo je novi sistem borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se zasniva na sardnji sa svima koji su otvoreni za saradnju uključujući i nevladin sektor.  Na događaju kolje je organizovalo Udruženje Roditelji, potpisan je Memorandum o saradnji sa Ministarstvom prosvjete i predstavljen Nacionalni plan za djelovanje protiv vršnjačkog nasilja.

„Naravno, svjestan sam istovremeno da živimo u vremenu u kom je nemoguće dijete u potpunosti sakloniti od nepoželjnog ponašanja i sadržaja, koji su nadohvat ruke. Njih je bilo i uvijek će ih biti. Cijenim da je tu ključna uloga upravo roditelja, koji treba da im, uz našu pomoć, usade sistem otpornosti na takve sadržaje, kako bi, onda kada dođu u kontakt sa njima, a ne sumnjajte da hoće, znali da kažu „ne“.”, istakao je ministar prosvjete, dr Damir Šehović.

Nasilje se danas veliki djelom pretvorilo u virtuelni prostor, a fizičku agresiju mijenja socijalna i emocijalna koju je vrlo teško utvrditi i kontrolisati.

“Danas je nezamislivo lako nanijeti štetu drugome, i tu posebno mislim na štetu ugledu ili društvenom statusu pojedinca, brzim širenjem informacija. Što znači da je prevencija uz pomoć roditelja, ali i izgradnja snažne ličnosti, ključ za zdrav razvoj djeteta u takvim okolnostima.“, dodao je Šehović.

Direktorica Udruženja roditelji osvrnula se kratko  na prošlogodišnje podatke kada se svaki četvrti osnovac i srednjoškolac izjasnio da je svjedočio vršnjačkom nasilju. To je upravo bio i pokazatelj da se regulative i propisi djelovanja moraju mijenjati i unaprijediti.

„Prethodnih dana smo imali priliku da čujemo od Ministarstva da će biti otvorena posebna SOS linija za prijavu nasilja, kako se mijenja sistem evidencija ovih slučajeva, na koji način će on pomoći praćenju stanja i osmišljavanju novih aktivnosti, u kojem dijelu je promijenja odgovornost uprava škola, šta će raditi Nacionalni tim za prevenciju i djelovanje protiv vršnjačkog nasilja. Tim se juče već sastao, i analizirao prve prijave vršnjačkog nasilja. To je već pokazatelj i rezutat spremnosti da se saradnjom rješavaju problemi.“, rekla je direktorica Udruženja Roditelji, Kristina Mihailović.

U timu su okupljeni predstavnici ministarstva prosvjete, rada i socijalnog staranja, policije i civilnog sektora.

„Nacionalni akcioni plan išao je još šire. Posebno se koncentrisao na odgovorost roditelja i podršku porodicama čija djeca su akteri vršnjačkog nasilja. Kada do nasilja dođe malo bilo kome znači formulacije „Sve je u porodici“ ili „Sve je do vaspitanja“ . Ako ne umijemo, ne znamo, ne želimo, onda društvo mora da nam obezbijedi da naučimo, saznamo i da shvatimo da moramo. Jer smo mi i naša djeca građani ovog društva i svaki naš problem sjutra će biti veći problem društva ako ga ne rješavamo.“, poručila je Mihailović.

Događaju je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori  Aivo Orav i istakao da je Crna Gora posebno poslednjih par mjeseci radila upravo na pronalaženju adekvatnog modela u borbi protiv vršnjačkog nasilja i dodao da se moramo oslanjati na dobre prakse EU i zemalja Regiona.

Nacionalni akcioni plan, čija se implementacija podrazumijeva kroz ovaj Memorandum,  izrađen je u okviru projekta koji je finansiran od strane EU, a sprovodili su ga Udruženje „Roditelji“, NVO Juventas i Unija srednjoškolaca uz institucionalno partnerstvo sa Ministarstvom prosvjete.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Raspisan konkurs za upis na specijalističke studije, otvoreno 2.299 mjesta

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore raspisao je Konkurs za upis na specijalističke studije za studijsku …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *