Naslovna / Vijesti / Društvo / Kontrola štete

Kontrola štete

Centar za ekotoksikoška istraživanja uradio je baznu studiju sa detaljnim istraživanjem uticaja TE Pljevlja na stanje akvatičneživotne sredine, stanja u riječnom ekosistemu, kvaliteta ambijentalnog vazduha, emisije iz stacionarnih izvora i sadržaja opasnih i štetnih materija u zemljištu, karakterizacijom otpada i predlogom mjera za svaki za svaki od prepoznatih rizika u cilju korigovanja stanja i vraćanja u prirodnu ravnotežu.

Studija je dostupna na sajtu Agemcije za zaštitu životne sredine U baznoj studiji Cetija se navodi ono što je nedvosmisleno utvrđeno jeste da riblja fauna u potpunosti odsustvuje u dijelu toka rijeke Vezišnice ispod ispusnog kanala jalovišta TE „Pljevlja“ pa do ušća ove rijeke u Ćehotinu u dužini od oko 2,5 km kao i da je riblja fauna odsutna u rijeci Ćehotini u dijelu toka od ušća Vezišnice pa sve do Donje Brvenice u dužini riječnog toka od oko 14 km gdje se prvi put nakon ušća Vezišnice ponovo sreću ribe kao stanovnici rijeke Ćehotine.

Ovakno stanje stvari je posledica ljetošnjeg akcidenta kad su kroz rijeku Vezišnicu u rijeku Ćehotinu dospjele otpadne vode sajalovišta TE „Pljevlja“. Kako je ova rijeka pod periodičnim i snažim negativnim uticajem TE „Pljevlja“, jedini način da se riješi ovaj problem i da se oporavi riječni ekosistem jeste tehničko-tehnološko rješavanje/inovacija procesa proizvodnje u TE „Pljavlja“ u smislu otklanjanja uzorka narušavanja ekosistema rijeke Vezišnice. Nikakve mjere poribljavanja u trenutnoj situaciji ne mogu ublažiti ovakvo stanje jer će se ribe povući iz ovog dijela zbog potpunog nedostatka hrane i zbog nepovoljnih fizičko/hemijskih karakteristika riječne vode.

Predlažemo da se rješenje za  prelazni period potraži u kontrolisanom ispuštanju količina u adekvatnom periodu (kontrolisane količine ispuštenih otpadnih voda u periodu visokih vodostaja a nikako ljeti bi donekle ublažio kontinuirani negativni uticaj na riječni ekosistem). Ponavljamo da će i ovo kontrolisano ispuštanje imati negativne posledice ali da one neće biti ni izbliza onako drastične kao u julu mjesecu 2019. Sve prethodno ima smisla samo ako se obezbijedi da se ispuštanje otpadnih voda iz jalovišta TE „Pljevlja“ u rijeku Vezišnicu svede na najmanju moguću mjeru. Dakle, kontrolisano ispuštanje (ukoliko je neophodno) u periodima visokog vodostaja.

Jasan je zaključak koji se nameće  iz Bazne studije  da će nastaviti ispuštanje štetnih materija u vodotoke do ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, samo je pitanje kontrole štetnih posledica.

O Milivoje Irić

Pročitajte i

Kavarić: Ohrabruje pad broja pregleda u kovid ambulantama

Pad broja pregleda u kovid ambulantama zabilježen je od 14. septembra, kaže direktor Doma zdravlja …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *