Naslovna / Vijesti / Kultura / Promocija knjige Isaka Kalpačine „Pirlitoru prema Durmitoru“ u Pljevljima

Promocija knjige Isaka Kalpačine „Pirlitoru prema Durmitoru“ u Pljevljima

Značajan izbor pjesama, priča i izvoda iz književnih kritika koje je u drugom dopunjenom izdanju knjige „Pirlitoru prema Durmitoru“ okupio Isak Kalpačina, tematski je vezan za Pirlitor i narodnu pjesmu „Ženidba kralja Vukašina“.

Slikar i skulptor sa Žabljaka, Mićo Blagojević, autor je slika čije se reprodukcije nalaze u knjizi i na koricama.

Književna ostvarenja brojnih zavičajnih autora koji su zastupljeni u ovoj knjizi kao što su Grigorije Božović, Novo Vuković,  Ljubomir Zuković, Boško Pušonjić, Zoran Raonić, i brojni drugi,  na fascinantan način opisuju vječitu borbu svjetlosti i tame, dobra i zla, kontrasta koji po mišljenju književne kritike čine suštinu same narodne pjesme.

Kako smo već otpočeli saradnju sa bibliotekama u susjednim opštinama knjigu smo promovisali na Žabljaku 23. oktobra, u saradnji sa Centrom za kulturu i Turističkom organizacijom u cilju promovisanja prirodnih ljepota, podsjećajući na mitove i legende, koji su najprivlačniji način upoznavanja sa kulturnim blagom jednog naroda – ističe Đina Bajčeta, direktorica Narodne biblioteke „Srtevan Samardžić.

Priređivač knjige Pirlitoru prema Durmitoru Isak Kalpačina, rođen je 1940. godine u selu Međužvalju, kod Pirlitora, u blizini Žabljaka pod Durmitorom.

Kalpačina se više od četiri decenije bavi književnim radom koji se odnosi na umjetničku prozu, književnu kritiku, teoriju i metodiku književnosti. Objavio je knjige: Božje ognjište, Borje, Glogovo, Pobratimi, Slomovrat, Pod mlinskim kamenom, Pirlitoru prema Durmitoru, Glogovci, Lirske varijacije, Ka jezgru riječi i slike i druge.

Njegova bibliografija sadrži preko 250 radova objavljenih u brojnim književnim, pedagoškim i stručnim serijskim publikacijama. Više godina bio je urednik časopisa Mostovi i urednik izdavačke djelatnosti u Međurepubličkoj zajednici za kulturno prosvjetnu djelatnost u Pljevljima.

Dobitnik je više nagrada za književnost: Blažo Šćepanović, Isak Samokovlija, Prosvjetnog rada, Prosvjetnog pregleda, Pobjede, časopisa Odzivi. Rukovodio je institucijama kulture kao što su: Gimnazija, Međurepublička zajednica i Prosvjetna inspekcija.

Za svoj rad na području književnosti, kulture i obrazovanja Isak Kalpačina odlikovan je ,,Ordenom zasluga za narod”, dobitnik je nagrade ,,20. Novembar” i državne nagrade ,,Oktoih”.

Čast nam je i zadovoljstvo da je Isak Kalpačina objavljivanje svoje antologije Pirlitoru prema Durmitoru, povjerio upravo Biblioteci ,,Stevan Samardžić” kao važnoj ustanovi kulture u Pljevljima – kazala je Bajčeta i dodala da će se predstavljanje knjige održati u ponedeljak 16. decembra, u Domu kulture, u čitaonici Biblioteke sa početkom u 19h. O knjizi će govoriti mr Zora Jestrović, Đina Bajčeta, Sofija Jelovac i autor.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *