Naslovna / Vijesti / Društvo / „Radno okupaciona terapija za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju“

„Radno okupaciona terapija za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju“

U sklopu projekta “Pružanje usluga socijalne dječije zaštite i unaprijeđenja kvaliteta života djece i mladih sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaiditetom u Pljevljima”  održana je radionica o metodi fraktalnog crteža namijenjena edukaciji zaspolenog osoblja. Projekat traje deset mjeseci, a finansijski je podržan od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Opšti cilj projekta je unapređenje kvaliteta života djece i mladih sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom i njihovih roditelja pružanjem usluga u lokalnoj zajednici u skladu sa njihovim realnim potrebama i međunarodnim standardima. U sklopu projekta realizuju se sledeće aktivnosti.

„Pružanje usluge pomoć u kući za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom, zatim radno okupaciona terapija za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju, radno okupaciona terapija za odrasla lica sa invaliditetom, kao i pružanje psihološke podrške roditeljima djece i mladih sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom.“, kazala je koordinatorka projekta, Lejla Kadić.

O terorijskom i praktičnom znanju  Metode fraktalnog crtanja govorila je art terapeutkinja Milkica Vuletić.

„Učesnici crtaju prvi dijagnostički crtež i boje ga. Ovo je jedan seminar koji je osmišljen da bude poluteorijski i polupraktičan. Iz dijagnostike utvrđujemo stanje osobe koja ga crta, njeno fizičko, psihološko stanje“, istakla je art terapeutkinja, Milkica Vuletić.

Objasnila je šta upravo znači Metoda fraktalnog crtanja.

„Metoda fraktalnog crtanja jedan je vid art terapije, jedinstven u svijetu, koji se radi zatvorenih očiju, to je nešto što ljude odmah fascinira. Zatvorenih očiju na papiru A4 formata u toku jednog minuta crta se jedna neprekidna linija koja treba da ostavi trag nekog unutrašnjeg stanja osobe koja crta.“, pojasnila je Vuletić.

Učesnici su prvi put imali su priliku da čuju o Metodi fraktalnog crtanja i kako kažu stečeno znanje pomoćiće im u daljem radu.

„Posebno je zanimljiva analiza linija, zatim crteža, proporcija i konfiguracija polja“, dodala je učesnica radionice, Jelena Dragaš.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Održan III Oldtajmer skup Pljevlja

Učestvovalo je 27 automobila iz Crne Gore. Izložba oldtajmera i proglašenje pobjednika je bila upriličena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *