Naslovna / Vijesti / Društvo / U četvrtak se slavi Nikoljdan

U četvrtak se slavi Nikoljdan

Pravoslavna crkva i vjernici u četvrtak slave Svetog Nikolu, jednog od najpoštovanijih hrišćanskih svetitelja i zaštitnika najvećeg broja domova…

Sveti Nikola, Nikola Mirlikijski, poznat i kao Sveti Nikola Čudotvorac bio je episkop Mire Likijske u Maloj Aziji, u današnjoj Tuskoj. Živio je u 4. vijeku i bio je poznat po tome što je tajno davao ljudima novac, ne očekujući ništa zauzvrat. Danas se poštuje kao svetitelj i čudotvorac u čitavom hriščanskom svijetu.Nikoljdan je po broju onih koji je slave, bez premca među Srbima, a takođe je hramovna i manastirska slava.

Svetom Nikoli je posvećeno više od 600 crkava pod jurisdikcijom pravoslavne crkve. Kako 19. decembar pada tačno na polovinu velikog božićnog posta, vjernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, trgovaca, strijelaca, djece, i studenata po cijelom hrišćanskom svijetu – kako na Istoku, tako i na Zapadu.

Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju kraj njegovih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se liječe bolesnici.

Ovaj svetitelj je spasavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga mornari često pozivaju pri opasnim situacijama ili brodolomima.

Izvor: kolektiv.me

O RTPV

Pročitajte i

Potpisani ugovori za osam sportskih naknada

U skladu sa Zakonom o sportu i Odlukom o finansiranju sporta, Sekretarijat za društvene djelatnosti …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *