Naslovna / Vijesti / Društvo / Decembar u Pljevljima i ove godine sa smogom i maglom

Decembar u Pljevljima i ove godine sa smogom i maglom

Pljevljaci zadovoljni lijepom zimom, bez snijega i niskih temperatura. Bez obzira na to, vazduh u Pljevljima opet lošeg kvaliteta.

U svakodnevnom razgovoru Pljevljaci hvale dosadašnju klimatske uslove zime. Ušteda na ogrevu, jer nema niskih temperatura. Ulice suve, tako da je na uštedi komunalno preduzeće koje održave gradske saobraćajnice. No, kvalitet vazduha opet loš, pokazuju rezultati sa mjerne stanice u Gagovića imanju.

U nedelju i ponedeljak do podne koncentracije PM 10 čestica bile su svakog sata u prekoračenju. Od 19 sati u nedelje koncentracije su bile stalno preko 200 mikrograma po metru kubmom. U ponedeljak u 11 sati izmjerena je 405 mikrograma po metru kubnom. Vrijeme je izuzetno mirno bez daška vjetra. To potvrđuje pravilo da klimatski uslovi više utičnu na kvalitet vazduha, nego individualna ložišta.

Samo par kilometara od pljevaljske kotline situacija je znatno drugačija. Rudnica i Ranče su sunčani od ranih jutarnjih sati. Poželjno je svaki slobodan trenutak iskoristiti i izaći na obližnja soska uzvišenja i pročistiti pluća. Rudnica je kažu poznata kao vazdušna banja, a samo je sedam osma kilometara od grada.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Сјутра искључења струје на великом дијелу градског и сеоског подручја

Из Црногорског електродистрибутивног система смо обавијештени да ће због радова на електро мрежи сјутра 22.9.2020.године …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *