Naslovna / Vijesti / Politika / Đukanović: Nema otimanja imovine, zakon smeta onome ko želi da zadrži nezakonito prisvojeno

Đukanović: Nema otimanja imovine, zakon smeta onome ko želi da zadrži nezakonito prisvojeno

Predsjednik države Milo Đukanović danas je u Skupštini Crne Gore, poručio da je neistina da se Zakonom o slobodi vjeroispovijesti otima imovina Srpske pravoslavne crkve stečena do 1918. Đukanović naglašava da ovdje postoji nekoliko flagrantnih neistina.

“Prvo, 1918. nema SPC, koja nastaje tek 1929. Tada postoji Crnogorska pravoslavna crkva, i ne postji akt kojim je drugačije definisana imovina crkve do kao državna koja je data na upotrebu crkvi uz precizno definisanje da je niko ne može prodati bez odluke državnog organa. Moramo da vidimo kako je imovina države prešla u neke druge ruke.  Kome smeta da se kroz zakon, bez ikakve otimačine dokaže šta je čije? Smeta onome ko zna da to nije njegovo i ko želi da zadrži ono što je nezakonito priosvojio”, jasan je bio Đukanović, nakon što se DF žestoko usprotivio donošenju novog Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Odgovarajući na optužbe da nema prava da govori o ovom pitanju i da je ateista, Đukanović ima jasnu poruku.

“Pravo da govorim o ovom pitanju mi priada jer smo mi predstavnici naroda. Stekao sam legitimitet građana Crne Gore da odlučujem o tom pitanju”, istakao je predsjednik u Skupštini danas tokom polemike sa poslanicima DF-a, a nakon obrazlaganja prijedloga da za novog Zaštitnika ljudskih prava i sloboda bude izabran Siniša Bjeković

Demantuje Kneževića

Đukanović  je danas jasno poručio da nikada nije izjavio da je poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević htio da ga ubije.

“To nije tačno, nikad to nijesam rekao”, istakao je Đukanović, odgovarajuči na Kneževićevo dobacivanje iz poslaničke klupe: “jesam li ja pokušao da te ubijem”.

Crna Gora nije spržena država

Đukanović je negirao optužbe da je Crna Gora zarobljena i spržena država.

“Crna Gora je trenutno najrazvijenija država Zapadnog Balkana. Usvojili smo važan korpus evroatlanskog i evropskog sistema vrijednosti. Ta spržena zemlja, kako je nazivate, je zemlja koja je najdalje odmakla u integracijama ka EU”, jasan je Đukanović.

Odgovarajući na optužbe da je Crna Gora privatna država, predsjednik odgovara: “Ta krilatica je lansirana uoči referenduma u nedostatku argumenata. Ta “privata zemlja” zaslužila je članstvo u NATO i na putu je ka EU”.

Odgovorio je Đukanović i na opaske koje su stigle iz DF-a kako je on gospodar života i smrti u Crnoj Gori.

“Živimo u Crnoj Gori u kojoj nema gospodara života i smrti”, poručio je on.

Srbi nijesu diskriminisani

Nije tačna ni tvrdnja, kaže Đukanović, da su Srbi diskriminisani u Crnoj Gori.

“O diskriminisanosti Srba najbolje govori čibnjenica da ih je 1991. bilo devet, a danas 28 odsto”, napominje on.

Odlukom Beograda ušli u rat

Predsjednik tvrdi da ne stoji ocjena da nema suda dešavanja 99. godine.

“Odlukom Beograda, Srbija i Grna Gora ušle su tada  rat tada sa najjačom alijansom na svijetu, koji je unaprijed bio izgubljen, sa unaprijed ukalkulisanim žrtvama, a samo sa jednim ciljem, kako bi se učvrstila vlast u Beogradu. Partije kojima vi pripadate su snažno podržale takav izbor. Kao rezulčtat toga je uslijedilo bombardovanje. Trebalo je da tada sa vlašću u Beogradu sa kojima stre sarađivali da povedete računa o tome. Sjetite se da su, sa krovova zgrada u baru,  aktivisti partija koje su i danas u vašem bloku pucano na NATO avijaciju, sa pozivima “Bombvardujte nas, nijesmo gubavi. Trebalo je da dobijete podršku takvoj politici. Trebalo je sa u pregovorima sa ljudima koje ste tada podržavali, bolje povedete računa o zaštiti građanskih i nacionalnih interesa u Crnoj Gori. Nikada nijesam bio za takvu politiku”, zaključio je bio Đukanović.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Pogledajte koja partija je potrošila najviše novca za reklame na Fejsbuku

Političke partije i izborne liste potrošile su više od 77 hiljada eura za sponzorisanje njihovih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *