Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Ohrabrujući rezultati u poljoprivredi za tri godine rada Vlade

Ohrabrujući rezultati u poljoprivredi za tri godine rada Vlade

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, predstavio rezultate koji su podstignuti u proteklom periodu  u oblastima poljoprivrede, ruralnog razvoja, ribarstva, bezbjednosti hrane, šumarstva i vodoprivrede, za tri godine rada Vlade.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, predstavio je rezultate koji su podstignuti u proteklom periodu u oblastima poljoprivrede, ruralnog razvoja, ribarstva, bezbjednosti hrane, šumarstva i vodoprivrede.

“Crnogorska ekonomija prošle godine je rasla po stopi od 5,1%, u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva imali smo stopu rasta bruto vrijednosti proizvodnje od 6,7%”, kazao je Simović, predstavljajući rezultate rada svog resora u protekle tri godine.

U prethodne tri godine isplaćene su premije za oko 140 miliona litara mlijeka.

Simović je naveo  da je u protekle tri godine za podršku pčelarstvu oprijedjeljeno preko 800 hiljada evra, a u 2019. oko 370 hiljada i da su nastavili sa podrškom mladim pčelarima početnicima.

Kako je naveo raste broj osiguranja od štete na usjevima, stočnom fondu i poljoprivrednim objektima.

Ističući da su ostvareni dobri rezultate u politici kvaliteta.

“Nastavlja se trend rasta broja proizvođača u organskoj proizvodnji. U 2019. godini registrovano je 400 proizvođača, što je za 22% više u odnosu na 2018.”, naveo je Simović.

U periodu od tri godine, Ministarstvo je podržalo 143 mlada farmera sa po 10.000 evra bespovratnih sredstava

“Posebno nas raduje činjenica da je 70% korisnika ove podrške sa sjevera Crne Gore”, ističe Simović.

Kroz IPARD like programe realizovano je oko 424 projekta ukupne vrijednosti investicija preko 19 miliona eura, za koje su korisnici ostvarili bespovratnu podršku od blizu devet miliona eura.

Za podršku preradi realizuje se 19 ugovora ukupne investicije od 11,9 miliona eura.

“Realizacijom ovih investicija osiguraće se 766 postojećih radnih mjesta, otvoriti oko 85 novih i obezbijediti plasman za oko 7.000 kooperanata”, naveo je Simović.

Ministar je rekao i da su u sektoru šumarstva postignuti ohrabrujući rezultati.

“Prihodi su značajno uvećani po svim osnovama. Ove godine će biti 7,1 milion €, što predstavlja povećanje od 20% u zadnje tri godine, Takođe, obezbijeđena je 100% naplativost potraživanja iz prethodne dvije godine”, kazao je Simović i dodao da je u prethodne tri godine posađeno 1.800.000 sadnica.

Realizovana su 132 projekta izgradnje vodovoda, hidrogeološki istražni radovi i izgradnja površinskih akumulacija.

“Postavljeno je preko 130 km primarne i 40 km sekundarne vodovodne mreže. Preko 10.000 domaćinstava je dobilo vodu. Samo u ovoj godini Programom podsticanja projekata u vodoprivredi opredjeljeno je preko milion eura, i gradi se 31 vodovod. Zaključno sa novembrom postavljeno je 30 km primarne i 10 km sekundarne vodovodne mreže”, ističe Simović.

Nakon pauze od četiri godine, kako ističe Simović, započeta je proizvodnja kisjele vode Rada i počela je sa radom nova fabrika za flaširanje vode sa izvorišta Veliki Maljen u Šavniku.

“Ovakvi ohrabrujući rezultati svima nama ulivaju dodatno zadovoljstvo i optimizam, ali i obavezu za naš dalji zajednički rad i nova pregnuća”, zaključio je Simović.

O Ana Dragaš

Pročitajte i

EPCG: Cijena struje zavisiće od dešavanja na berzi

Koeficijent zaduženosti EPCG na 30. jun iznosi 0,11. Može se zaključiti da je stepen zaduženosti …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *