Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Projekat „Zajednički napori do 5 % manje otpada“

Projekat „Zajednički napori do 5 % manje otpada“

Analizom početnog stanja upravljanja otpadom uspješno se nastavlja realizacija projekta „Zajednički napori do 5 % manje otpada“.

U projektu učestvuju 3 opštine iz Crne Gore i tri iz BiH. Partneri na projektu iz Pljevalja su Pčelarsko udruženje “Matica” i preduzeće “Čistoća”.

Projekat i preliminarni rezultati analize predstavljeni su na juče održanom okruglom stolu u Šavniku.

– U cilju realizacije projekta održan je okrugli sto u Šavniku na kojem su učešće uzeli svi sudionici ovog programa. To su iz BiH Jablanica, kao nosioc programa, Rama Prozor i Konjic, a iz Crne Gore Šavnik, kao nosioc programa, “Matica” iz Pljevalja, komunalno preduzeće iz Pljevalja, predstavnik opštine, kao i predstavnik komunalnog preduzeća iz Žabljaka. Da podsjetim, ovo je projekat prekogranične saradnje usmjeren u cilju poboljšanja rukovanja sa otpadom i cilj projekta je da se povećaju kapaciteti svih sudionika – kazao je Žarko Dragašević, predsjednik PU “Matica”.

Danas su u posjeti našem gradu bili partneri na projektu iz BiH.

– Ekipa zadužena za izradu projekta danas se nalazi u Pljevljima i izvršiće intervjue sa predstavnicima opštine Pljevlja, preduzeća “Čistoća” i NVO “Viva vita” – kazao je Dragašević.

Partner u projektu PU “Matica” je preduzeće “Čistoća”.

– Cilj projekta je ne samo da se šest komunalnih preduzeća iz šest opština uključi u projekat kako bi kroz njega došli do sredstava za povećanje svojih kapaciteta za realizaciju primarne i sekundarne reciklaže komunalnog otpada na njihovim područjima, već i da se podigne svijest građana u pogledu upravljanja komunalnim otpadom – kazao je direktor “Čistoće”, Saša Ječmenica.

On je izrazio nadu da će projekat pomoći preduzeću da postigne  željeni cilj, a to je 5 procenata manje otpada, odnosno izdvajanje određene količine otpada koja će se dalje reciklirati i vratiti u proizvodni ciklus.

U projekat se uključuje i NVO Viva vita kako bi se edukacijom u četiri pljevaljske škole podigla svijest o efikasnom odlaganju otpada, a planirane su i studijske posjete partnerskim opštinama u BiH.

“Čistoća” projektom dobija dio komunalne opreme, a u preduzeću su osim toga, a u saradnji sa osnivačem, za narednu godinu planirali niz inovacija i pilot projekata kada je riječ o efikasnom odlaganju otpada.

Projekat „Zajednički napori do 5 % manje otpada“se realizuje 30 mjeseci.

Projekat finansira Evropska unija u okviru prekogranične saradnje Crne Gore i BiH, a implementira Link Mostar sa partnerima.

O Alma Sadović

Pročitajte i

EPCG: Cijena struje zavisiće od dešavanja na berzi

Koeficijent zaduženosti EPCG na 30. jun iznosi 0,11. Može se zaključiti da je stepen zaduženosti …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *