Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Marković: Imaćemo obrnutu migraciju-iz grada u sela

Marković: Imaćemo obrnutu migraciju-iz grada u sela

Premijer Duško Marković kazao je juče u Skupštini na premijerskom satu da je uvjeren da seosko stanovništvo više neće morati da migrira ka gradovima za ispod-prosječne plate, te da je takođe siguran da će u Crnoj Gori za nekoliko godina, najviše deceniju, biti obrnuta migracija – iz grada u sela.

Marković je kazao da položaj mladih i razvoj sela zavrjeđuju nepodijeljenu pažnju Vlade, te da kvalitetna saobraćajna i energetska i lokalna infrastruktura kao i podsticaji predstavljaju prioritete Vlade u razvoju ruralnih područja, za šta se izdavajuju pozamašna sredstva.

“Uzmimo za primjer saobraćajnicu Jezerine – Lubnice, u koju Vlada ulaže preko 30 miliona eura. Nakon završetka ovog projekta od Lubnica do najsavremenijeg zimskog rizorta Kolašin 1600 trebaće svega 10-ak minuta novoizgrađenim tunelom. Suvišno je govoriti koliki razvojni potencijal ova saobraćajnica otvara za ovo područje. Od izgradnje hotela i turističkih naselja do poljoprivredne proizvodnje koja će biti neophodna za njihovo snabdijevanje”, kazao je Marković odgovarajući na pitanje poslanika Borisa Mugoše koje mjere Vlada preduzima u cilju razvoja crnogorskog sela.

Kako je dodao, isti je slučaj i sa bjelopoljskim selima koja uz Bistricu vode ka Đalovića pećini i skijalištu Cmiljača u koje Vlada trenutno višemilionski investira.

“Jednako tako, izgradnja autoputa imaće direktan uticaj na razvoj crnogorskih sela i to je projekat čije će multiplikativne efekte najbolje osjetiti ona mjesta koja se nalaze na potezu od Bara do Boljara. Dakle, vrlo jasno – dobra saobraćajna mreža, odnosno izgradnja puteva je najdirektniji odgovor na Vaše pitanje“, ističe Marković.

Predsjednik Vlade je rekao da je posebno važno to što će CEDIS u narednih nekoliko godina uložiti preko 80 miliona eura u revitalizaciju dalekovoda i trafostanica, uglavnom na sjeveru.

“Treći stub podrške ruralnim područjima čine direktni podsticaji razvoju i samozapošljavanju koje je na liniji komparativnih prednosti seoskih oblasti. Naš odnos prema tom vidu razvoja ruralnih područja najbolje se oslikava u činjenici da Agrobudžet ove godine iznosi rekordnih 52,3 miliona eura, sa planom da se i u narednoj godini nastavi trend uvećenja”, kazao je Marković.

Ističe da je i sam nebrojeno puta insistirao da i Investiciono-razvojni fond posebnu pažnju posveti razvoju seoskih područja.

“Tako je u novembru mjesecu ove godine preko polovine kredita koje je plasirao IRF bilo direktno usmjereno pojedinačnim poljoprivrednim proizvođačima. Četvrto ali ne i manje važno je snaženje lokalne infrastrukture. Ali poslaniče Mugoša, moramo imati za koga! Posredstvom programa koji se realizuju preko Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno iz kapitalnog budžeta države a preko lokalnih samouprava, u ruralnim područjima izgradaili, rekonstruisali i asfaltirali smo 170 kilometara seoskih puteva“, kazao je predsjednik Vlade.

Marković je rekao da se stanovnicima sela moraju dati motivi da ostanu u svojim domovima i tu zasnuju porodice kako bi život na selu bio privilegija.

Predsjednik Vlade je podsjetio da su u posljednje vrijeme investitori koji djeluju u Primorju zainteresovani za ulaganje u Sjeverni region.

“Ovakav zamajac turistističkog razvoja, sa sve potentnijim zimskim turizmom u čiji razvoj se ulaže na desetine miliona eura, a uz nebrojene prirodne potencijale koje tek treba valorizovati, nalaže da budućnost Sjevera leži u poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane. Uvjeren sam da seosko stanovništvo više neće morati da migrira ka gradovima za ispod-prosječne plate. Naprotiv! Siguran sam da ćemo za nekoliko godina, najviše deceniju, imati obrnutu migraciju – iz grada u sela. Stoga ću i lično insistirati, u svim resorima, da se bez izuzetka podrži svaki mladi čovjek koji se opredijeli za ovakav vid samozapošljavanja. Da bude svoj gazda, i iz godine u godinu uvećava svoje domaćinstvo“, zaključio je Marković.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *