Naslovna / Vijesti / Politika / Pentagon: Lakooklopna vozila za Crnu Goru do 31. januara 2021. godine

Pentagon: Lakooklopna vozila za Crnu Goru do 31. januara 2021. godine

Američka kompanija Oškoš završiće lakooklopna vozila (JLTV) za Crnu Goru do 31. januara 2021. godine, objavio je Pentagon.

U dijelu koji se odnosi na sklopljene ugovore, Pentagon je objavio daje sa vodećom američkom kompanijom za proizvodnju taktičkih kamiona i lakooklopnih vozila Oškoš sklopljen ugovor vrijedan 803 miliona eura za nabavku 2.721 oklopno vozilo i 16.714 paketa rezervnih djelova.

Od toga će Crnoj Gori, kako je ranije dogovoreno sa Oškoš kompanijom, biti isporučeno 67 vozila.

“Nova izmjena ugovora uključuje prodaju vojne opreme Crnoj Gori”, objavilo je američko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane Crne Gore 23. oktobra potpisalo je ugovor za nabavku 67 JLTV. Prvih 20 komada ući će u naoružanje Vojske Crne Gore (VCG) u drugoj polovini 2020. godine, a svi primjerci stići će iz fabrike u Vojsku Crne Gore do 2023. godine. Nakon što Crna Gora bude opremljena JLTV vozilima, postaće četvrta članica NATO koja je koristila ovu vrstu naoružanja. Do sada su ugovore sa Oškošom sklopile Litvanija, Velika Britanija i Slovenija.

Nabavkom ovih vozila dvije pješadijske čete Vojske Crne Gore biće u potpunosti opremljene sa vozilima posljednje generacije. Ova vozila će biti opremljena sistemom veze i daljinski upravljivim oružnim stanicama, sa mogućnošću upravljanja instaliranim naoružanjem iz unutrašnjosti vozila, pri čemu se crnogorski vojnici neće izlagati riziku, kao što je slučaj kod drugih sistema kod koj ih vojnik mora da izađe iz vozila da bi upotrijebio naoružanje.

Takva vrsta opreme koštaće ministarstvo dodatnih 35 miliona eura, a ugovor o isporuci ovih sistema je prošle sedmice skopljen sa izraelskom firmom Elbit Mediji su nedavno objavili da će nakon Crne Gore i Sjeverna Makedonija krenuti u nabavku JTLV vozila.

Skoplje će, prema pisanju Balkanske bezbjednosne mreže, uskoro potpisati ugovor sa Oškoš kompanijom o nabavci 151 JLTV-a u periodu do 2024. godine, a zatim u sljedeće četiri godine još 98 vozila.

Podgorica, Ljubljana i Skoplje su ugovorile posao kroz direktne pregovore ministarstava odbrane sa Pentagonom koji je u ime korisnika zaključio narudžbine sa firmom Oškoš.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Pogledajte koja partija je potrošila najviše novca za reklame na Fejsbuku

Političke partije i izborne liste potrošile su više od 77 hiljada eura za sponzorisanje njihovih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *