Naslovna / Vijesti / Društvo / Crna Gora da osigura da ekološka rekonstrukcija Prvog bloka Termoelektrane ispuni zahtjeve kvaliteta vazduha

Crna Gora da osigura da ekološka rekonstrukcija Prvog bloka Termoelektrane ispuni zahtjeve kvaliteta vazduha

Crna Gora mora da osigura da ekološka rekonstrukcija prvog bloka Termoelektrane Pljevlja ispuni zahtjeve kvaliteta vazduha ili da planira budućnost bez fosilnih goriva i prekid u zavisnosti od uglja, za dobrobit građana, održivu ekonomiju i zdravu životnu sredinu.To je saošteno na okruglom stolu „Izazovi ekološke rekonstrukcije prvog bloka termoelektrane i toplifikacije Pljevalja“, koji je organizovala nevladina organizacija Green Home u partnerstvu za Mrežom za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u Pljevljima.

Izvršna direktorica Green Home-a, Nataša Kovačević, kazala je da je Evropa istrajna na putu do svog cilja – klimatski neutralnog kontinenta do 2050. Godine.Prema njenim riječima, za regione koji veoma zavise od fosilnih goriva i koji će biti najteže pogođeni ovom tranzicijom, komisija predviđa podršku putem mehanizama za pravednu tranziciju i posebnih fondova namjenjenih zemljama Zapadnog Balkana „kao podršku u zahtjevnom procesu tranzicije i jedinstvenu priliku koju treba prepoznati i iskoristiti“.

Potpredsjednik opštine Pljevlja, Mervan Avdović, podsjetio je da su u  lokalnoj samoupravi formirana radna grupa za implementaciju projekta Daljinskog grijanja i smanjenja zagađenja vazduha u Pljevljima, kojom rukovodi predsjednik Opštine, a u kojoj se, kako je naveo, nalaze eminentni stručnjaci. „Kao rezultat rada grupe, za početak imamo raspisana dva tendera. Prvi tender odnosi se na izbor stručnog konsultanta koji će izvršiti analizu postojeće dokumentacije u vezi toplifikacije, analizu toplotnog konzuma i pripremiti tendersku dokumentaciju za realizaciju projekta primarnog toplovoda“, naveo je Avdović. On je kazao da se drugi tender odnosi na adaptaciju fasade, fasadnih otvora u cilju implementacije mjera energetske efikasnosti za zgrade koje se griju iz kotlarnice. „Vrijednost tendera je 367 hiljada eura sa PDV-om i otvoren je do 24. januara“, dodao je Avdović.

V.d. izvršnog direktora Termoelektrane, Luka Jovanović pojasnio je da se predmet ekološkog projekta zasniva na primjeni, navodeći da su vodili računa o važećim zakonskim propisima Crne Gore i zakonskoj regulativi, važećoj regulativi EU o zaštiti životne sredine, kao i o važećim lokalnim i tehničkim standardima. „To je bio zadatak prilikom izrade idejnog projekta, što je ispoštovano. On je bio uslov da bismo mogli raspisati sledeće postupke savremene tehničke prakse i najbolje raspoložive tehnike za odgovarajuće aktivnosti i rekonstrukcije“, rekao je Jovanović.

O Milivoje Irić

Pročitajte i

Сјутра искључења струје на великом дијелу градског и сеоског подручја

Из Црногорског електродистрибутивног система смо обавијештени да ће због радова на електро мрежи сјутра 22.9.2020.године …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *